Dat zat er wel aan te komen. Nu de Chevrolet Volt in thuisland Amerika onderhevig is aan een uitgebreid onderzoek van de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) vanwege een accu-incident met vurige afloop, komt ook Opel’s evenknie van de Volt in gevaar. De Ampera komt wel gewoon naar de showrooms, maar een uitlevering aan klanten zit er dit jaar niet meer in.

Een test-Volt die gebruikt werd voor een crashtest vatte drie weken na dato vlam toen deze in een opslag stond geparkeerd. Het was voor de NHTSA reden genoeg om direct meerdere Volts aan een crashonderzoek te onderwerpen, waarbij vooral de zijdelingse impact werd uitgelicht. Hierbij bleek dat nog twee accupakketten problemen vertoonden na afloop. Dit speelde overigens al in mei/juni van dit jaar, maar kwam in november pas naar buiten.

Het euvel zit in het feit dat de spanning na een crash met de Volt niet van de batterijen wordt gehaald. Een beschadigd accupakket kan in zo’n geval rook of vonken veroorzaken, en in het ergste geval zelfs vlamvatten. Of het accupakket wel genoeg beschermd wordt is nog niet bekend geworden uit de resultaten, aangezien het onderzoek eerst moet worden afgerond. Chevrolet/Opel wil nu dat het accupakket z.s.m ontladen wordt na een aanrijding waarbij een kans bestaat dat er schade is aan het accupakket.

General Motors, moederbedrijf van Opel en Chevrolet, werkt al aan een oplossing voor het euvel, maar zolang het onderzoek gaande is heeft Opel besloten om de Ampera niet uit te leveren aan zijn EV-klanten. Voor 2012 zijn 10.000 Ampera’s beloofd voor Europa. Groen7 mocht van Opel Nederland vernemen dat er inmiddels meer dan 1.300 orders zijn getekend voor de elektrische auto met range-extender.

Wanneer Opel in Nederland -en de rest van Europa- zal beginnen met de uitlevering van de Ampera is nog niet bekend, eerst zal het Amerikaanse onderzoek uitsluitsel moeten geven. Volgens Opel zal dit geen kwestie van maanden zijn, maar een concrete ‘wachttijd’ kon niet worden gegeven.

Bekijk hieronder de Autoblog-rijtest met de Opel Ampera.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gelukje voor Opel is dat alle leaserijders hun auto toch pas in januari wilden hebben. Die paar weken extra wachten zal dus niet zo’n heel groot probleem zijn.

Hopelijk blijft het bij een paar weken. Opel lag overigens een paar maanden voor op het geplande afleverschema, dus er zit enige rek in.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.