Uit het internationale Shell FuelSave consumentenonderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders energiezuiniger wil rijden als ze daardoor geld kunnen besparen. Ze kennen de welbekende zuinig rijden tips: snel schakelen, gebruikmaken van de juiste motorolie en regelmatig de bandenspanning checken. De helft van de weggebruikers vergeet echter dat constant rijden, de motor niet langer dan 10 seconden stationair laten draaien en het kiezen van de juiste brandstof ook belangrijk is om brandstofgebruik te beperken. Hierop scoort Nederland minder goed dan de rest van Europa.

Nederlanders storen zich niet alleen meer dan de rest van Europa aan energieverspilling, 48% van de bevolking vindt het ook zonde van het geld. Daar waar mogelijk willen onze landgenoten alles doen om de hoge brandstofkosten te reduceren. De basiskennis van zuinig rijden is er. Zo zijn Nederlanders goed op de hoogte van het belang van snel opschakelen en gebruikt 63% de hoogste versnelling regelmatig. Hierin blinken Nederlanders uit ten opzichte van de rest van Europa.

Gelijkmatig rijden bespaart brandstof
De Nederlandse weggebruiker kan nog veel verbeteren wat betreft een soepele rijstijl. 50% van de Nederlanders rijdt niet constant en verliest onnodig brandstof door te snel optrekken en te hard remmen. Of we nu in de file rijden of voor een spoorwegovergang staan, tweederde van de automobilisten laat ongeacht waarvoor en hoe lang zij moeten wachten, de motor draaien. Slechts 29% zorgt ervoor dat de motor na maximaal 10 seconden uitgaat. Daarnaast rijdt 84% van de automobilisten op de snelweg gemiddeld harder dan 110 kilometer per uur. Weggebruikers in andere Europese landen zijn tweemaal vaker bereid om hun snelheid te verminderen. Dit heeft een duidelijke invloed op het brandstofverbruik van de auto. Hoe sneller men rijdt, des te meer brandstof het voertuig zal verbruiken om de snelheid constant te houden.

Geld besparen
Brandstof vormt een groot deel van de kosten van autorijden, maar slechts 8% van de automobilisten kiest bewust voor een brandstof met een brandstofbesparende formule. Door de juiste brandstof te kiezen en de zuinig rijden tips toe te passen kunnen Nederlanders kosten besparen. Door regelmatig bij het tanken te checken hoeveel kilometer per liter gereden is, kan inzicht in eigen rijgedrag verkregen worden. Op dit moment doet 44% van de vrouwen dit, ten opzichte van 56% van de mannen.

In aanvulling op de onderzoekresultaten lanceert Shell vandaag de Shell FuelSave Challenge.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.