De EM-02 moet een praktische, comfortabele en zuinige stadsauto worden, maar goedkoper dan de Renault Twizy.

Dit zijn de criteria die TU/ecomotive, naast een volledige RDW-goedkeuring, voor hun elektrische auto hebben gesteld. Met de EM-02 gaat het team in mei de uitdaging van de Shell Eco-marathon aan.

“We willen de meest praktische auto op de Shell Eco-marathon maken én de meest zuinige auto op de Nederlandse weg”, aldus teammanager Hans de Penning. Hiervoor moet de auto plaats bieden aan tenminste twee personen en over voldoende bagageruimte beschikken. “De meeste wagens die meedoen aan de Shell Eco-marathon bieden maar plaats aan één persoon. Ook zijn het eigenlijk al jarenlang rijdende concepten, die je niet gauw op de openbare weg zult zien.”

Om de auto zuiniger te laten rijden dan het huidige Nederlandse aanbod richt het team zich voornamelijk op gewichtsbesparing. De EM-01 woog iets meer dan 200 kilo; de nieuwe auto moet nóg lichter worden, en dat tegen een voordelig tarief. Het doel is om onder de verkoopprijs van de Renault Twizy à 6.900 euro te blijven, waardoor het gebruik van koolstofvezel niet mogelijk is.

Het ontwerp en de technische tekeningen liggen klaar, zodat de bouw kan beginnen. Volgens de teammanager is de planning krap, maar haalbaar. Ten eerste wordt het frame in elkaar gezet. Aan de hand daarvan wordt een mal gemaakt voor de body. Uiterlijk in april wil het team de RDW-goedkeuring op zak hebben, om medio mei 2014 klaar te zijn voor de Shell Eco-marathon te Rotterdam.

Het gaat TU/ecomotive hier niet om de titel. TU/ecomotive-secretaris Jelte Borsboom (via Cursor):

Sommige teams doen al tien jaar mee, vaak met dezelfde auto die ze steeds verder doorontwikkelen. Winnen gaan we dus waarschijnlijk niet, maar daar zijn we in eerste instantie ook niet op uit. We willen vooral een praktische, zuinige en betaalbare stadsauto bouwen, die daarna misschien kan worden doorontwikkeld tot een verkoopbare auto. Wij zien de Eco Marathon vooral als een duidelijke deadline voor onszelf en een mooi platform om onze nieuwe auto te laten zien.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.