Stella Lux
En da’s helemaal geen slecht idee!

Nu ja, het gaat natuurlijk niet exact om deze zonneauto, maar om een commerciële variant volgens hetzelfde principe. De auto hierboven is namelijk de Stella Lux, een zonneauto voor het hele gezin. Waar de TU Delft al jaren succesvol is met haar Nuna, daar gooien de techneuten uit Eindhoven het over een andere boeg en maken ze de zonneauto ook daadwerkelijk geschikt als auto. Zo’n driewieler waarin zelfs Roel van Velzen nog krap zit is natuurlijk leuk voor de show, maar voegt praktisch weinig toe.

Dat doet de Stella Lux -een doorontwikkeling van de originele Stella– wél, want daarin kunnen vier personen in relatief comfort reizen. Natuurlijk zijn er de nodige concessies gedaan. Om zoveel mogelijk gewicht te besparen is van enige luxe geen sprake en loopt dwars door de auto van voor tot achter een enorme middentunnel die het frontale oppervlakte van de auto moet verkleinen.

Maar Nederland is toch helemaal geen zonnig land? Klopt, en toch is de auto volgens mede-bedenker Lex Hoefsloot in ons land al goed voor 60.000 kilometer per jaar op louter zonne-energie. Aangezien de gemiddelde automobilist maar 15.000 kilometer op jaarbasis rijdt, kan de auto volgens hem dan ook wat zwaarder, veiliger en comfortabeler worden gemaakt, zo vertelt hij aan Tweakers.

Studenten achter de Stella Lux hebben nu het bedrijf Atlas Technologies gestart, met als doel een commerciële versie van de auto uit te brengen. Dat het met het concept wel goed zit bewezen ze al eerder door de eerste plaats te pakken tijdens de World Solar Challenge 2015 in de cruiser-klasse en door een zogenaamde Crunchie te winnen. Dat is zo ongeveer de Oscar op tech-gebied, serious business dus!


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En daar hebben we geld voor nodig ..
Veel geld ..

Subsidieeeeeeeeee ..

@lincoln: Dit is toch wel wat geld waard? Echt nooit meer tanken en mogelijk oneindig rijden! Een auto die nooit hoeft te stoppen! Als 60k kilometer per jaar nu al de potentie is terwijl onze zonnepanelen nog feitelijk in de kinderschoenen staan, kan je na gaan wat de mogelijkheden dan zijn als we echt doorkrijgen hoe we fotosynthese echt kunnen nabootsen op de manier waarop de natuur dat doet.

@lincoln: ja gooi daar nou mijn belastingcenten eens tegenaan…en snel een beetje!!
Hoe gaaf zou het zijn als ze dit lukt.

@janjansen: buiten de box denken. 1

@lincoln: de bijtelling voor auto’s met lage uitstoot is omhoog gegaan dus daar kunnen ze dit mooi mee betalen. Prima project, hopelijk lukt het ze enkele tientallen weg te zetten.

@lincoln: vandaar al die sponsorstickers op de Stella raceversies. Staat natuurlijk overal Rijksoverheid op

Heel goed idee over paar jaar..
Daar is het nou nog te vroeg voor.

@vtechlover: het is nooit te vroeg voor een goed idee. Innoveren moeten we!

@vtechlover: hahaha, met die mindset stonden we natuurlijk nog nergens…

In het tweakers artikel noemen ze als andere optie het maken en leveren van onderdelen. Een dak van zonnepanelen zie ik direct wel gebeuren op de huidige hybrides. Daar was Karma dan wel weer vroeg mee.

Of je zet gewoon zonnepanelen op het dak om je Tesla of andere electrische auto van stroom te voorzien en rij je wel in een volwaardige auto. Dit is leuk voor mensen die wel een ligfiets willen maar te lui zijn om te trappen.

Een personenauto hiervan zie ik zelf niet zo snel verkocht worden…transport echter wel. Zie dhl soms met die aparte elektrische auto’s rijden, ook op het universiteiten complex in Groningen zie je vaak elektrische transportwagens rijden.
Als personenwagen zie ik er echt geen toekomst in omdat daar zoveel andere dingen bij komen kijken

Het idee is vooralsnog erg goed.

Moet ik mijn auto buiten de garage gaan parkeren. Kan dan eindelijk die snookertafel de garage in?

Laten ze dan wel wat tijd besteden aan ‘design’… wist niet dat het mogelijk was, maar zelfs een Prius is mooier…die is je reinste milieuvervuiling.

Dat zou toch fantastisch zijn, ipv een eigen auto als kostenpost levert die juist geld op (geparkeerd en ingeplugd)

Leuk, ik hoop dat het ze lukt

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.