In Delft het ontwerp van de nieuwe racewagen gepresenteerd door Forze, het waterstofraceteam van de TU Delft. Dit belooft een uiterst snelle bolide te worden met geen CO2, maar H20 als uitstoot. Inderdaad, water.

Caterham Cup
Het team introduceerde met veel spektakel het ontwerp op de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Sinds de zomer hebben de studenten gewerkt aan het ontwerp dat gisteravond gepresenteerd is. De waterstofraceauto zal deze zomer haar opwachting op het racecircuit in Zandvoort maken in de Caterham Cup.

Team manager Michel Haak:

“De Caterham is al 50 jaar in ontwikkeling, maar met ons ontwerp maken we een grote sprong in de
toekomst.”

Waterstof raceauto
De raceauto heeft een piekvermogen van maar liefst 190 kW (260 pk). De 100 km/uur vanuit stilstand aantikken gaat in minder dan vier seconden. Het continue vermogen wordt geleverd door een brandstofcel. De Forze VI, opvolger van de Forze V, produceert hierdoor geen schadelijke gassen; er komt alleen water uit de uitlaat. Het vermogen wordt gebruikt voor de aansturing van twee krachtige elektromotoren die de achterwielen aandrijven. Verder beschikt de racewagen over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen en de veiligheid te garanderen.

Eerste waterstofraceteam ter wereld
Het Forze waterstofraceteam bestaat uit ongeveer 70 studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft. Door duurzaam te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren. Het team is formeel het allereerste waterstofraceteam ter wereld. Komende zomer zal het team deelnemen aan de Caterham Cup waarbij
ze de competitie aangaan met traditionele raceauto’s. Naast racen is het team actief met het geven van presentaties en demo’s zoals tijdens afgelopen City Racing Rotterdam .

UPDATE: Een technische video van de Forze IV is te vinden op Autojunk.nl.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

zeer mooi project 🙂
Ik hoop dat ze er resultaten mee kunnen halen!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.