Consumentenprogramma TROS Radar heeft in een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken kritiek gekregen op de manier waarop elektrische auto’s werden geportretteerd en het ontbreken van info over (snel-)laders.

Samen met onder meer The New Motion werd onderzocht wat er nodig is om de EV een belangrijke rol te laten spelen in Nederland. In het PDF-bestand van 111 pagina’s schrijft men het volgende over de uitzending van TROS Radar, waar autojournalist Carlo Brantsen en presentator Bas van Werven een viertal EV’s onder de loep nemen:

Binnen het bredere spectrum van elektrisch vervoer en de adoptie daarvan speelt de emotie van de klant / berijder een belangrijke rol. Een voorbeeld hiervan is de “range anxiety”: de gemiddelde berijder heeft aan de actieradius van een huidige generatie volledig elektrische auto’s ruim voldoende om te kunnen voorzien in zijn of haar dagelijkse mobiliteitsbehoefte. Toch wordt de actieradius van de auto door vele huidige en toekomstige berijders als een beperking gezien. onvolledig

Korte termijn praktische problemen rondom laadinfrastructuur kunnen een negatieve impact op de adoptie van EV hebben, deels doordat zij EV-rijden minder aantrekkelijk maken en deels door de perceptie hiervan. Een voorbeeld is het inzicht in laadpunten en de beschikbaarheid hiervan. Op dit moment is informatiedeling tussen verschillende partijen een beperkende factor in het voorzien van de klant van adequate informatie. Belangrijke randvoorwaarde voor het realiseren van een oplossing is het is het borgen van de privacy van de klant en de klantperceptie hiervan.

Daarnaast kan ook berichtgeving rondom EV, die een onvolledig beeld schetst, een grote negatieve impact hebben op de adoptie. Een voorbeeld hiervan is de TROS Radar uitzending van 9 april 2012 waar een onvolledig beeld van de mogelijkheden van Elektrisch Vervoer werd neergezet door geen aandacht te besteden aan beschikbare (snel-)laadinfrastructuur. Hierdoor ontstaat een beeld dat men een auto koopt waar men vervolgens mee strand als de accu leeg is. Dit gebeurt echter ook met een brandstofauto als tankstations buiten beschouwen worden gelaten.

Bekijk de aflevering op UitzendingGemist, waarin de vooringenomenheid van de heren journalisten wel érg opvalt.


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.