De NS lanceerde vandaag, in samenwerking met Milieu Centraal, een CO2-vergelijker in hun Reisplanner. De lancering vindt plaats op de dag van de start van de grote Duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro.

De nieuwe CO2-vergelijker is geïntegreerd in de reisplanner op ns.nl. Naast de prijs van je reis en stations- en overstapinformatie kun je vanaf vandaag dus ook zien hoeveel CO2 je bespaart door met de trein te gaan. Als je met de trein reist, stoot je gemiddeld 75% minder CO2 uit ten opzichte van dezelfde reis met een (gemiddelde) auto.

Met de CO2-vergelijker kun je je geplande treinreis vergelijken met dezelfde rit met allerlei type auto’s. Net als bij de energielabels in de winkel zie je met kleuren hoe de verschillende autotypes en de trein presteren. Plan je bijvoorbeeld een reis op het traject Utrecht-Amsterdam (39 kilometer), dan zie je dat met een kleine benzineauto je zo al gauw 4,8 kg CO2 uitstoot. Dit kan oplopen tot bijna 8 kg CO2 met een grote MPV-auto op benzine. Voor de trein is dit 1,2 kg CO2 op hetzelfde traject. Daarnaast zegt de NS continu te werken aan het nog zuiniger maken van de trein.

De CO2-vergelijker is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie voor energie en milieu, over het verbruik van de verschillende type auto’s. De cijfers worden ieder jaar herijkt en onafhankelijk getoetst door externe deskundigen en wetenschappers.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.