Toyota halfgeleider
Toyota en partners hebben een siliciumcarbide (SiC) halfgeleider ontwikkeld voor gebruik in de power control units van hun hybride auto’s, zoals de Prius. Hiermee moet het benzineverbruik met 10 procent afnemen.

Toyota wil dit jaar nog beginnen met testritten op de openbare weg met deze nieuwe technologie aan boord. De chips, gemaakt van carbide (één van de hardste materialen), hebben theoretisch maar een tiende van het elektriciteitsverlies en 10 keer de aandrijffrequentie. Ook moeten de chips helpen om de huidige power control units met 80 procent te verkleinen.

De fabrikant claimt dat zij al een verbetering van 5 procent op het gebied van brandstofefficiëntie hebben bereikt in testvoertuigen. Het doel is om de technologie in 2020 te commercialiseren.

Dit nieuws komt tegelijk met de uitspraak van Jim Lentz, CEO van Toyota Noord-Amerika, dat de fabrikant de ontwikkeling van EV’s met een grotere actieradius laat vallen ten behoeve van waterstofauto’s. “Voor het rijden van lange afstanden zien wij betere alternatieven, zoals hybrides en plug-in hybrides, en in de toekomst met brandstofcellen.” Immers, waterstofauto’s zijn goedkoper en efficiënter well-to-wheel.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.