Toyota Prius Solar
Een speciale proefversie van de Toyota Prius die rijkelijk is voorzien van zonnepanelen. Goed voorbeeld doet volgen?

De World Solar Challenge behoeft maar nauwelijks toelichting. Nieuw is dat vergelijkbare technologie haar intrede doet bij gewone personenwagens. De Sono Sion is een goedkope zonnewagen, de Lightyear One een dure. De beide auto’s zijn rondom voorzien van zonnecellen, zodat energie geleverd door de immer brandende zon nuttig wordt gebruikt. Met deze gratis beschikbare energie wordt het accupakket gestaag bijgeladen.

Van de Toyota Prius Plugin bestaat er al een uitvoering met een Solar-roof. Ook bij deze auto wordt zonne-energie gebruikt voor het opladen van het (kleine) accupakket. Dat gebeurt bij stilstand, maar ook rijdend. De Toyota Prius Plugin Solar prototype heeft het dak vol liggen met zonnepanelen, evenals de achterruit en de motorkap. De panelen zijn goed voor een vermogen van 860 W (tegenover 180 W voor de Prius met Solar Roof). Als de auto geparkeerd staat, kan er in optimale omstandigheden gedurende een dag voor ongeveer 44,5 km aan rijbereik worden bijladen.

De auto heeft dezelfde aandrijflin als de reguliere Prius Plugin, hoewel ook Toyota inmiddels werk maakt van elektrisch rijden.

De zonnepanelen zijn onder in samenwerking met Sharp ontwikkeld. Tests in Japan gaan van start in juli. Concrete productieplannen zijn er niet. Hyundai en Kia, uiteraard tegenstrevers van Toyota, zijn met iets gelijkwaardigs bezig.

Bovenaanzicht van de Toyota Prius Solar


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.