De Full Hybrid Prius Wagon is de grootste auto op de markt met 14% bijtelling, en deze fiscale voordelen gelden zowel in 2012 als in 2013 wanneer de CO2-normen weer strenger worden. Ook blijft de Prius XL tot 2014 wegenbelastingvrij.

95 gram CO2
De zevenpersoons Full Hybrid Prius Wagon heeft een brandstofverbruik van 4,1 liter per 100 kilometer, een CO2-uitstoot van slechts 96 g/km. Toyota blijft de Prius Wagon doorontwikkelen. Met als gevolg dat de auto voor modeljaar 2013 een CO2-uitstoot van 95 g/km realiseert en dus ook in dat jaar is vrijgesteld van BPM en slechts 14% bijtelling kent. De Prius Wagon is zowel met 96 als 95 gram CO2-uitstoot wegenbelastingvrij tot 2014.

Volledig elektrisch
Net als alle andere Full Hybrids van Toyota kan ook de Prius Wagon in vier standen worden gereden: volledig elektrisch (EV) dus zonder verbruik van brandstof en zonder emissies, in de spaarzame ECO-modus, een krachtiger POWER-modus en de normale rijstand.

Om het comfort te verhogen is de Prius Wagon uitgerust met ‘Pitch and Bounce Control’ wat koetsbewegingen op een oneven wegdek onderdrukt. Het systeem – dat samenwerkt met de wielophanging – maakt gebruik van het koppel van de hybridemotor waardoor rijcomfort en de rijeigenschappen volgens Toyota naar een nog hoger plan getild worden.

“Goedkoper dan dieselauto”
De fiscale voordelen en het lage brandstofverbruik van de Full Hybrid Prius Wagon leveren een substantiële bijdrage aan de bijzonder lage ‘total cost of ownership’ van de auto. Volgens het merk is de Prius Wagon financieel een zeer interessant alternatief voor menig dieselauto in zijn segment. Onder 125.000 kilometer per jaar zijn leaserijders in deze klasse goedkoper uit met de Full Hybrid Prius Wagon, op basis van de gemiddelde kosten van MRB, brandstof en afschrijving en een looptijd van vier jaar. Niet alleen door het aangenaam lage verbruik van de Prius Wagon, maar vooral ook door de lage onderhoudskosten. Zaken als startmotor, dynamo, koppeling en V-riemen ontbreken en hoeven dus ook niet onderhouden of vervangen te worden.
Toyota rust de Full Hybrid Prius Wagon uit met een onderhoudsvrije distributieketting. En doordat de hybride-unit ook voor remwerking zorgt, gaan de remblokken aanzienlijk langer mee dan bij conventionele auto’s. Toyota claimt zelfs dat de compacte hybride-batterij een autoleven lang mee gaat.

De Full Hybrid Prius Wagon is voorzien van Full Hybrid-techniek van de derde generatie. De 1,8 liter benzinemotor levert in combinatie met de elektromotor een vermogen van 100 kW (136 pk). De batterij is van het type lithium-ion. Het voordeel daarvan is dat deze compacter en lichter is dan een nikkel-metaal hybride batterij. Voor de beeldvorming: de grootte van de batterij is gelijk aan twee schoenendozen in vergelijking tot drie in het geval van de nikkel-metaal hybride batterij. Hierdoor werd het mogelijk de batterij tussen de voorstoelen, ónder de middenconsole te plaatsen, een plek waar hij geen bruikbare ruimte inneemt.

De wielbasis van de Prius Wagon bedraagt 2,78 meter, een van de grootste in zijn klasse en nog 8 centimeter meer dan die van de reguliere Prius. Verder is de Prius Wagon maar liefst 15,5 centimeter langer. Al die extra centimeters geven de maximaal zeven inzittenden extra veel leefruimte. En om de instap naar de achterste zitrij te vergemakkelijken zijn de drie – afzonderlijke neerklapbare én verschuifbare – stoelen op de middelste rij voorzien van een walk-insysteem.

Uitrusting
Er zijn drie uitvoeringen van de Prius Wagon: Comfort, Aspiration en Dynamic Business. Een Continu Variabele Transmissie (CVT) is altijd standaard. Alle uitvoeringen zijn voorzien van een derde zitrij met twee in de bodem wegklapbare stoelen. De Comfort-uitvoering is uitgerust met onder meer LED-dagrijverlichting met halogeen koplampen, Smart Entry met startknop, elektrisch verstelbare, inklapbare en verwarmbare buitenspiegels met geïntegreerde knipperlichten, climate control, cruise control en een met leer bekleed stuurwiel. Ook standaard is het Toyota Touch multimedia systeem, dat is uit te breiden met het optionele Go en Go Plus navigatiesysteem. Opvallendste feature vanaf het tweede uitrustingsniveau is het panoramische dak. Dit is vervaardigd uit het lichte polycarbonaat. Aan de binnenkant is het dak voorzien van een dwarsbalk. Beide delen zijn elektrisch af te schermen met blinds.

De prijzen van de Prius Wagon beginnen bij 30.990 euro. Leasen kan vanaf 439 euro per maand.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.