Als de stroom uitvalt en elektrische auto’s niet meer kunnen laden, kan de Toyota Fuel Cell Vehicle (FCV) dienst doen als generator voor het huis.

Deze handige eigenschap van de Toyota op waterstof wordt op de Consumer Electronics Show in Las Vegas gedemonstreerd. De elektromotor, aangedreven door een accu die wordt geladen door een brandstofcel op waterstof, produceert meer dan 100 kW. Met een volle tank waterstof kan een doorsnee huis een week lang worden voorzien van elektriciteit. Engineers zoeken een externe voedingsinrichting die de auto veilig en eenvoudig met het thuisnet verbindt.

De functie als noodgenerator is uiteraard ondergeschikt aan de rol van uitstootvrije auto. Op een volle tank kan zo’n 480 kilometer worden gereden, waarbij er alleen water uit de uitlaat komt; een bijproduct van het brandstofcelsysteem dat de elektriciteit genereert. Tanken gaat net zo snel en veilig als met een auto op benzine of diesel.

Echter, een netwerk van waterstoftankstations ontbreekt nog. Californië heeft 200 miljoen dollar gereserveerd voor het installeren van 100 tankstations. Om die reden zal de Toyota FCV hier als eerste op de markt worden geïntroduceerd. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen zal dit al in 2015 gaan gebeuren.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.