Toyota Prius Plugin-hybrid
De eerste twee namen zijn klinkende namen uit de autoindustrie, de laatste is een toeleverancier.

Alle merken hebben plannen op het gebied van elektrisch rijden, die mededeling is hier de laatste tijd met de regelmaat van de klok voorbij gekomen. Nu blijkt dat ook Toyota werk maakt van elektrisch rijden. Dat is in zekere zin opmerkelijk, want eerder werd er met nogal wat overtuiging ingezet op waterstof. Volledig elektrische auto’s konden niet rekenen op een enthousiast onthaal bij Toyota, de samenwerking met Tesla werd een maand of wat geleden opgezegd.

Het Japanse verbond bestaat naast Toyota uit Mazda en Denso. De laatste produceert onderdelen voor de autoindustrie en is voor 25 % eigendom van Toyota. Mazda levert geen plugin-hybrides en al helemaal geen elektrische auto’s. Toyota is uiteraard bekend van de Prius en vele andere modellen met hybride-aandrijflijnen. De Toyota Mirai loopt op waterstof en wordt mondjesmaat verkocht.

Het gebrek aan elektrische auto Toyota’s en Mazda’s moet door het oprichten van een joint-venture snel tot het verleden behoren. Het is de bedoeling om auto’s van verschillende formaten te ontwikkelen, van compacte auto’s tot suv’s. Het is aanvankelijk een zoektocht naar een optimum tussen performance en functies van elektrische auto’s. De bedoeling is uiteraard dat er de nodige componenten worden gedeeld.

Maar de berichtgeving is in nevelen gehuld. Wanneer de eerste volledig elektrische Japanse auto’s zijn te verwachten is onduidelijk. Met wie er geconcurreerd gaat worden is ook afwachten. Dé tegenstrever van de Toyota Prius is de Hyundai Ioniq. Die Ioniq is er met een elektrische aandrijflijn, dus zouden we misschien toch een volledig elektrische Prius kunnen verwachten?

Foto: Toyota Prius Plugin-hybrid van de huidige generatie

Met dank aan Sjoerd voor de tip


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.