Toyota levert Mirai's aan Nederlandse overheid
Naast de twee Hyundai ix35’s schafte de regering nog twee waterstofauto’s aan.

Ter gelegenheid van het Zero Emission evenement in Den Haag bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, heeft staatssecretaris Dijksma de sleutels van twee nieuwe Toyota Mirai’s in ontvangst genomen uit handen van Masahisa Nagata (Executive Vice-president Research & Development bij Toyota Motor Europe).

Dijksma: ‘Door onze transportsector duurzamer te maken geven we invulling aan het historische klimaatakkoord van Parijs. Naast elektrische auto’s zijn ook waterstofauto’s de toekomst voor een schoner én stiller wagenpark. Ik stap zelf zo vaak mogelijk in deze nieuwe waterstofauto, in de hoop dat meer bedrijven en automobilisten het voorbeeld volgen en kiezen voor een schonere auto.’

De komende jaren komen er in Nederland meer tankstations langs de weg waar waterstof getankt kan worden. Nu liggen veel plannen op tafel van verschillende brandstofmaatschappijen om nieuwe stations te bouwen. De verwachting is dat er in 2018 een landelijke dekking is met 16 waterstoftankstations. Nu kan er getankt worden langs de A15 in Rhoon en bij Helmond.

Het voordeel is dat bij de verbranding van waterstof om de elektrische motor aan te drijven er alleen schone waterdamp overblijft. Vooral voor lange afstanden is het daarmee een alternatief voor de elektrische auto, zo heeft de Toyota Mirai een actieradius van 500 kilometer. Het ministerie van IenM heeft sinds 2013 ook al twee Hyundai waterstofauto’s rondrijden. De Toyota Mirai is ’s werelds eerste waterstof brandstofcel sedan. Door in de brandstofcel-stack waterstofgas naar elektriciteit om te zetten, produceert de Mirai geen andere emissie dan waterdamp. Op een volle tank is een range van ongeveer 500 kilometer te rijden.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik hoop ze niet de hoofdprijs betaald hebben, want Dijksma gaat er vast en zeker geen kilomters mee vreten….
Ik ben geen voorstander van waterstof, maar hiermee zet Toyota vast wel weer een revolutie voort

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.