Toyota i-ROAD
Het “Cité lib by Ha:mo” project gaat vanaf 1 oktober van start in Grenoble en vijf buurgemeenten.

Reizen in en rond de stad is idealiter schoon, betaalbaar, aangepast aan de individuele wensen en perfect afgestemd op het reguliere openbaar vervoer. Dat is het uitgangspunt van het door Toyota mede geïnitieerde Cité lib by Ha:mo project. Daarom kan er vanaf 1 oktober 35 elektrische Toyota i-ROADs en 35 Toyota COMS worden gedeeld in het Franse Alpengebied.

Cité lib by Ha:mo is een car sharing programma dat bedoeld is voor iedereen die in en rond de stad reist naar adressen die met het bestaande ov-netwerk niet of niet afdoende worden gedekt. Er zijn slechts twee voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het concept: je moet een rijbewijs hebben en je vooraf inschrijven. Dit laagdrempelige concept past daarom uitstekend bij Toyota’s idee over toekomstige mobiliteit en is gebaseerd op vier pijlers: veiligheid, comfort, gebruiksgemak en milieu.

Grenoble wordt met de invoering van Cité lib by Ha:mo een echte Smart City. Het programma is een samenwerking van Toyota met een aantal Franse overheden (stad Grenoble, regio Grenoble-Alpes) en bedrijven zoals (OV-aanbieder) Métropole, (autoverhuurder) Cité lib en (energieleverancier) EDF met dochterbedrijf Sodetrel, dat verspreid over de stad 120 laadstations beheert.

Reizen via een app

Reizigers kunnen hun reis door Grenoble met de volledig elektrisch aangedreven auto’s afleggen. Via een app reserveert en betaalt de klant binnen een paar eenvoudige stappen een Toyota i-ROAD of Toyota COMS, waarna hij met de mobiele telefoon de gereserveerde Personal Mobility Vehicle (PMV) ontgrendelt. Voor grotere afstanden wordt de combinatie met het openbaar vervoer gepromoot. De app integreert dan ook Grenobles eigen openbaarvervoerplanner en biedt routes met diverse vervoermiddelen.

Gebruik maken van één van de volledig elektrisch aangedreven Toyota i-ROAD of COMS, is goed betaalbaar. De eerste 15 minuten kosten 3 euro, het volgende kwartier kost 2 euro extra en 45 minuten kosten 6 euro. Wie een speciale deelnemerspas heeft, krijgt het eerste en tweede kwartier 1 euro korting.

De ruggengraat van Cité lib by Ha:mo is het car-sharing management systeem Ha:mo. Ha:mo staat voor ‘Harmonious mobility’ en wordt geleverd door Toyota, dat daar al enige tijd succesvol mee is in Toyota City in Japan.

4 i-ROADS op 1 parkeerplek

De driewielige compacte i-ROAD is een wendbare twoseater met het comfort van een auto van slechts 2,35 meter lang, nog geen 1,45 meter hoog en 85 centimeter breed. Daardoor passen er wel vier op één reguliere parkeerplaats. Bovendien zorgt de Active Lean-technologie voor een stabiele wegligging en het maken van korte bochten. De vierwielige COMS is een eenpersoons Personal Mobility Vehicle.

Waarom Grenoble?

Grenoble is een innovatieve stad en hanteert de slogan “Waar we ons de stad van morgen voorstellen”. Het beroemde sciencepark ‘Presqu’île’ is de thuisbasis van prestigieuze innovatieve instituten en bedrijven. Meer dan 60.000 studenten werken aan hun toekomst aan de universiteit van Grenoble, een van de modernste campussen in Frankrijk.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.