Toyota Mirai
‘Waneer goede ideeën worden gedeeld, kunnen fantastische dingen ontstaan’, aldus de vice-president van Toyota USA bij het bekend maken van het nieuws.

Op de elektronicabeurs CES in Las Vegas heeft Toyota aangekondigd zo’n 5680 patenten, alle gerelateerd aan de brandstofcel, kosteloos beschikbaar te stellen. Niet dat je ze nu gratis kunt bekijken vanachter je pc, als je geïnteresseerd bent zul je in gesprek moeten met Toyota zodat zij kunnen bepalen of je serieuze plannen hebt. Het doel van het gratis beschikbaar stellen van de patenten is de waterstofauto een extra zetje te geven, zodat zowel productie van de auto’s als het uitrollen van de benodigde infrastructuur wordt verspoedigd.

Van de patenten hebben er ongeveer 1970 betrekking op de brandstofcel zelf, 3350 op de software die ze aanstuurt, 290 op de tanks waarin waterstof onder hoge druk wordt opgeslagen en de laatste 70 patenten gaan over productie en levering. Met deze actie treedt Toyota in de voetsporen van Tesla, dat in de zomer van 2014 haar patenten over elektrische auto’s kosteloos aanbood aan andere automakers en bedrijven.

Waarom ook Toyota profiteert
Hoewel er in de technologiesector veel geld wordt verdiend met patenten en licenties, is de actie van Toyota (en eerder Tesla) niet enkel uit barmhartigheid. Als het gratis gebruik van techniek beschreven in patenten kan leiden tot meer waterstofauto’s en een betere infrastructuur, dan profiteert Toyota daar ook van. Van de Toyota Mirai, hun eerste waterstofauto, worden dit jaar 700 exemplaren gebouwd, met name bedoeld voor Japan en Californië en New York. Later zullen ook enkele Europese landen volgen, waarbij een bestaand netwerk van waterstofstations een belangrijke rol speelt in de keuze de Mirai te leveren. Productie wordt volgens Toyota dan ook afgestemd op infrastructuur en meer infrastructuur betekent automatisch een grotere potentiële markt.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.