Het hoge woord is eruit bij Toyota. De nieuwe Full Hybrid Yaris heeft een CO2-uitstoot van 79 gr/km. En dat voor een auto die 74 kW/100 pk onder de kap heeft.

Dat zijn tien hele grammen CO2 per gereden kilometer minder dan de Prius. Dit komt omdat de Full Hybrid Yaris een volledig nieuw ontworpen hybride-aandrijflijn heeft. De aandrijflijn is dan ook aanmerkelijk lichter en compacter dan die in de Prius en Full Hybrid Auris. Met deze cijfers is de Yaris verreweg de schoonste én krachtigste auto in zijn klasse, zo meldt Toyota.

Volledig elektrisch rijden
Uit eerste praktijktests met de Full Hybrid Yaris kon bij een rit van ruim 17 minuten – met snelheden van 50 en 70 kilometer per uur – bijna 11 minuten gereden worden zonder hulp van de verbrandingsmotor. Daalde de gemiddelde snelheid, dan profiteerde de berijder (en de luchtkwaliteit) nog nadrukkelijker van de Full Hybrid aandrijflijn. Tijdens een rit van 10 kilometer door verstedelijkt gebied (met snelheden van 30, 50 en 70 kilometer per uur), werd bijna 70% van de tijd volledig elektrisch gereden. Buiten de bebouwde kom, bij een rit van bijna 14 minuten reed de Full Hybrid Yaris 65% van de tijd volledig elektrisch.

Richtprijs: 18.000 euro
De definitieve prijs van de Full Hybrid Yaris wordt onthuld op de Autosalon van Genève. Maar hij zal vanaf begin juni voor een bedrag van zo’n 18.000 euro bij de Nederlandse Toyota-dealers staan. Door zijn zeer beperkte uitstoot, is de Full Hybrid Yaris goed voor slechts 14% bijtelling en vrijstelling BPM en MRB.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.