De auto op waterstof, die in 2015 in productie zal gaan, wordt steeds meer volwassen.

Niet alleen schudt de carrosserie het stadium van concept car langzaamaan van zich af, ook ontsluiert Toyota meer en meer technische details. Op de Tokyo Motor Show, die op 20 november van start gaat, beleeft de Toyota FCV Concept zijn werelddebuut.

Precies twee jaar geleden presenteerde Toyota op de Tokyo Motor Show de eerste conceptuele productie waterstofauto; de uitgesproken gelijnde FCV-R. De FCV Concept die nu in de spotlights wordt gezet, borduurt verder op dat eerste ontwerp.

De 4,87 meter lange FCV Concept krijgt een actieradius van ‘ten minste 500 kilometer’ en tanken neemt nog geen drie minuten in beslag. De twee kleine, lichtgewicht en extreem sterke waterstoftanks zijn weggewerkt onder het koetswerk zodat binnen in de auto royaal plaats is voor een gezin en hun bagage.

De aandrijflijn heeft een vermogen van ‘ten minste 100 kW’ en is bovendien voorzien van een boost converter die kortstondig extra vermogen kan bieden. Toyota zag verder kans om de power output van de Fuel Cell Stack ten opzichte van de al rijdende Toyota FCHV-adv meer dan te verdubbelen naar 3 kW per liter. Ook kon de omvang van de aandrijflijn significant worden verkleind én een stuk goedkoper worden gemaakt.

De nieuwe FCV Concept is nu zo efficiënt dat ‘ie – indien afgetankt – een gemiddeld huishouden meer dan een week van elektriciteit zou kunnen voorzien.

Afmetingen

Lengte (mm): 4.870
Breedte (mm): 1.810
Hoogte (mm): 1.535
Wielbasis (mm): 2.780

toyota fcv concept


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.