Toyota en Suzuki gaan samenwerken op gebied van hybrides
De Japanse autofabrikanten hebben elkaar gevonden.

Het is niet ongebruikelijk dat autofabrikanten handig van elkaars technologie gebruik maken door middel van een samenwerking. Denk aan Renault-Nissan, één van de grootste autoallianties ter wereld. Toyota is al heel ver op het gebied van hybride technologie. Met de Prius waren ze zo’n beetje het eerste automerk ter wereld met een hybride personenauto voor de massa. Suzuki heeft wel oren naar de technologie van landgenoot Toyota.

Beide partijen hebben bekendgemaakt een technologische partnerschap verder uit te breiden. Begin 2017 werd al een eerste samenwerkingsverband afgesloten en die gaat nu verder uitgebreid worden. Onderdeel van deze nieuwe samenwerking is dat Toyota hybride techniek gaat leveren aan Suzuki voor wereldwijd gebruik.

Dit heeft praktisch tot gevolg dat Suzuki straks hybride auto’s op de markt kan brengen met technologie van Toyota onder de kap. In Europa stelt Toyota het autoplatform van de RAV4 en de Corolla beschikbaar aan Suzuki. Laatstgenoemde kan zo twee hybride auto’s in Europa uitbrengen onder het eigen merk.

In ruil geeft Suzuki zijn platformtechniek van de modellen Ciaz en Ertiga aan Toyota. Dit is voor de markt in India en staat los van het hybride verhaal voor Europa. Daarnaast gaat Toyota de Baleno, Vitara Brezza, Ciaz en Ertiga rebadgen en onder het eigen merk verkopen in Afrika. Tevens gaan de autofabrikanten samen een nieuwe C-segment MPV ontwikkelen. Beide merken komen vervolgens elk met een eigen modelvariant.

In Europa staat Toyota bekend om zijn hybride offensief. Niet alleen zijn vrijwel alle Toyota’s op de Europese markt een hybride. Ook luxemerk Lexus, dat valt onder Toyota, beschikt over louter hybrides. Suzuki kan wat betreft nog wat bijspijkeren als het gaat om kennis. Deze samenwerking is daar een uitstekend middel voor.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.