Toyota e-Palette
Maar gaat dat ding de stad blijvend veranderen? De Toyota e-Palette concept moet tot veel in staat zijn.

Zelfrijdende auto’s, ieder zich zelfrespecterend automerk is ermee bezig. Wel zijn er belangrijke verschillen. Er zijn voertuigen die volledig autonoom zijn, waarin het stuur en de pedalen volledig ontbreken, en auto’s die hun bestuurder werk uit handen nemen en zeer uitgebreide rijassistentie bieden. De Toyota e-Palette concept valt in de eerste categorie. Dit is maximaal doorgevoerde zelfredzaamheid op automobiel vlak.

De e-Palette is volledig autonoom, en beschikbaar in drie groottes en verschillende lengtematen. Het voertuig staat op het Mobility Services Platform (MSPF). Onder de e-Palette Alliance worden ‘connected’ en ‘on demand’ mobiliteitsoplossingen geboden. Een nogal gratuite uitspraak, want dat lijkt voor alle zelfrijdende voertuigen hetzelfde te zijn. Wel meldt Toyota dat er wordt samengewerkt met onder meer Amazon, Mazda, Pizza Hut en Uber. Een aardig uiteenlopend rijtje.

Dat duidt op zeer uiteenlopende gebruiksdoelen. Dit is een dienstbaar voertuig voor pakket- en pizzabezorging, maar kan ook een deelauto, hotelkamer (!), mobiele winkel of kantoorruimte zijn. Pizza’s bezorgen, uiterst Amerikaans en ultiem autonoom. Op festivals en evenementen kan de e-Palette worden gebruikt voor de verkoop van eten en drinken. Daar staat het voertuig gewoon stil en komen de mensen naar de “kraam” toe. De partners waarmee Toyota samenwerkt kunnen hun eigen technologie voor autonoom rijden en voertuigmanagement installeren, Toyota levert Guardian-technologie die dienstdoet als veiligheidsnet. De e-Palette heeft de beschikking over camera’s en een LiDAR-radar.

Het doel is om vanaf 2020 te gaan testen met de e-Palette in de Verenigde Staten. Ook moet het voertuig worden ingezet tijdens de Olympische en Paralympische spelen van 2020 in Tokio (Japan). Zou tegen die tijd de autonome taxi al zijn uitgegroeid tot een vaste waarde op de weg?

Toyota e-Palette festival


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.