In het nieuwe raceseizoen van de FIA World Endurance Championship (WEC) treedt Toyota met twee exemplaren van de nieuw ontwikkelde TS040 HYBRID aan. Diens voorganger scoorde afgelopen jaar maar liefst zes podiumplaatsen en startte drie keer vanaf poleposition.

De nieuwe Full Hybrid raceauto van Toyota Racing strijdt in de koningsklasse LMP1 van het WEC, dat op 20 april op het circuit van Silverstone begint. Het WEC-seizoen omvat ook de legendarische 24-uursrace van Le Mans, die in het weekend van 14 en 15 juni voor de 82e keer plaatsvindt. En voor het derde opeenvolgende jaar zitten Alex Wurz, Nicolas Lapierre, Kazuki Nakajima, Anthony Davidson, Sébastien Buemi en Stéphane Sarrazin om de beurt achter het stuur. Ze krijgen dit seizoen gezelschap van reservecoureur Mike Conway.

Nieuwe reglementen

De Toyota TS040 HYBRID is gebouwd rond de nieuwe reglementseisen van het WEC. De FIA schrijft bijvoorbeeld voor dat de deelnemende auto’s tien centimeter smaller moeten zijn dan voorheen. Ook zijn de veiligheidseisen aangescherpt. Zo dient de achterzijde dient beter bestand zijn tegen aanrijdingen.
In tegenstelling tot zijn succesvolle voorganger, geeft de Full Hybrid aandrijflijn zijn vermogen vrij aan alle vier de wielen. De V8-benzinemotor wordt ondersteund door twee extreem krachtige elektromotoren: een exemplaar van Aisin AW op de vooras en een Denson-exemplaar op de achteras. De energie die tijdens het remmen vrijkomt, wordt gebruikt om de TS040 HYBRID tijdens het accelereren een enorme powerboost te geven.

Enorme uitdaging

Yoshiaki Kinoshita, Team President van Toyota Racing, vertelt: “Het komende raceseizoen is heel belangrijk voor Toyota. De afgelopen twee seizoenen hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. En nu het nieuwe reglement ingaat, starten alle teams min of meer vanuit dezelfde positie. Dat is een enorme uitdaging, die we graag oppakken. Het geeft ons bovendien de mogelijkheid de Full Hybrid aandrijflijn te testen onder de meest extreme omstandigheden. Die ervaring kunnen we weer gebruiken voor onze hybridemodellen voor de openbare weg.”

Publieksdebuut

De nieuwe Toyota TS040 HYBRID is lichter dan zijn voorganger en bovendien aerodynamisch geoptimaliseerd. De Full Hybrid raceauto beleeft zijn publieksdebuut tijdens de officiële WEC-testdagen op 28 en 29 maart op het circuit Paul Ricard in Frankrijk. Verdere technische specificaties van de Toyota TS040 HYBRID worden voor die tijd bekendgemaakt.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.