Smog Free Tower ring
Twee vliegen in één klap!

De zogeheten Smog Free Tower van Studio Roosegaarde, het bedrijf van Daan Roosegaarde, is ongeveer zeven meter hoog en kan bijvoorbeeld in parken en andere publieke ruimten worden neergezet. Het gevaarte zuivert de lucht door smog uit de omgeving op te zuigen. Een soort hele grote rechtopstaande stofzuiger dus.

Het team achter de Smog Free Tower kwam erachter dat de materie die de toren opzuigt voor 42% uit koolstof bestaat. Samengeperst koolstof wordt, inderdaad, diamant! Roosegaarde benadrukt echter wel dat het tegengaan van smog de belangrijkste reden is om met de toren aan de slag te gaan. Jaarlijks overlijden zo’n zeven miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling en daar kan prima iets aan worden gedaan.

Bij tests is gebleken dat de toren dermate efficiënt is dat er een smog-vrije ruimte van zo’n 1.000 m² mee kan worden gecreëerd. Daarbij ging het nog wel om een indoor-prototype, maar middels Kickstarter worden de benodigde fondsen bij elkaar verdiend om ook een toren voor buitengebruik te ontwikkelen. Deze outdoor-variant zou in Rotterdam moeten komen te staan.

Om de crowdfunders op passende wijze te bedanken kunnen mensen met hun inleg à 271 USD een stalen ring met ‘smog-diamant’ of een stel manchetknopen laten maken. Geniaal! Alles bij elkaar moet het initiatief 54.000 USD opleveren.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.