De huidige stand van zaken aangaande EV’s, is dat circa 95% ervan door niet-particulieren wordt gekocht. Voor veel bedrijven of overheidsinstanties is een EV, naast zijn praktische nut, vooral een goede imagobouwer. Zo ook voor de lange arm der wet. Een top 7 van klimaatneutrale politieauto’s over de hele wereld.

Er zijn meerdere manier voor de politie om zich op een ‘groene’ manier voort te bewegen: per fiets, zoals in Nederland wel gebeurt, of op inline skates, zoals in Zwitserland, maar het primaire vervoersmiddel blijft toch wel de auto. In grote steden waar dagelijks niet heel veel kilometers gemaakt worden, en de snelheid laag ligt biedt een EV uitkomst. Uiteraard laten de producenten er van zich graag lenen om een aantal auto’s beschikbaar te stellen, wederom vooral uit PR-technisch oogpunt.

7. MINI E (Essen, Duitsland)

Deze auto is een beetje een instinker. Bovenstaande MINI E werd gemaakt in het kader van de Tune it safe-campagne, waarbij ieder jaar voor de tuningsalon in Essen een auto in een politie-kleurstelling wordt gemaakt, vorig jaar bijvoorbeeld nog een getunede Audi R8. Deze auto’s gaan echter niet daadwerkelijk de straat op, dus we smokkelen een beetje. Vandaar dat de MINI, ook al hij volledig elektrisch, een plaatsje onderaan de lijst heeft gekregen.

6. Toyota Prius plug-in (Verenigde Staten, undercover)

Hoewel het bereik slechts 25 kilometer bedraagt, rijdt de nieuwe plug-in Prius primair op elektriciteit, en valt in Nederland bovendien in het 0%-bijtellingstarief. We noemen deze auto uit het grijze gebied daarom voor het gemak maar even elektrisch. De politie van Florida schijnt ze al in te zetten als ongemarkeerde voertuigen, hetgeen eigenlijk best slim is. Wie verwacht er nou dat de Prius in zijn spiegel vol met agenten zit?

5. Opel Ampera (Duitsland; Verenigd Koninkrijk)

Ook al beschikt de Opel Ampera over een 1.4 motor als range extender, het is primair een elektrische auto. Verscheidene politiekorpsen hebben er al exemplaren van aangeschaft, waaronder het Britse (waar de auto als Vauxhall door het leven gaat, met een mooi donker kleurtje) en uiteraard het Berlijnse, dat graag een product van eigen bodem gebruikt.

4. Mitsubishi i-Miev (West Midlands Police, Verenigd Koninkrijk)

Al in 2009 ging een deel van de Engelse politie overstag, nadat Mitsubishi de i-Miev tentoonstelde op de National Police Show. Voor bepaalde taken is deze EV uitstekend toereikend, en als het moet, passen er zelfs vier volwassenen in. De West Midlands Police had de Engelse primeur.

3. Smart Electric Drive (Londen)

In 2007 startte Daimler AG een project met 100 Smart Electric Drives in Londen. De auto’s werden bij een zeer divers aantal klanten ingezet. Een van de klanten was de Londener politiemacht.

2. Renault Fluence/Kangoo Z.E. (Berlijn)

Ook de Fransen mogen niet ontbreken. Renault zet behoorlijk in op pure EV’s, en levert moemnteel reeds vier modellen. Een tweetal hiervan, de Fluence en Kangoo Z.E., werd door (wederom) de Berlijnse politiemacht aan het wagenpark toegevoegd. Vandaar dat je de auto’s kunt zien poseren voor de Rijksdag van de Duitse hoofdstad.

1. Nissan Leaf (Portugal)

Als er een merk auto is dat structureel en zeer vasthoudend gemarket wordt door een uitermate gemotiveerd PR-team, dan is het de Nissan Leaf wel. De volledig elektrische auto van de concerngenoot van Renault duikt overal op, zo ook in Portugal, bij de lokale heren in het blauw.

Het wachten is op de eerste Tesla Roadster, danwel Fisker Karma in politie-trim, hoewel wij vermoeden dat de drempel voor dit soort auto’s flink wat hoger ligt. Een luxe- danwel sportauto met een prijskaartje van een ton is wellicht wat minder goed te verantwoorden bij de burger. Wellicht zou een Model S nog kunnen?


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een Plug-in Prius inzetten als undercover politiewagen, kan me even geen andere auto voorstellen waarvan je dat totaal niet verwacht. Slimme keuze dus. 8)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.