Waterstofauto’s maken gebruik van een brandstofcel, die zet waterstof om in elektriciteit. Waterstofauto’s worden over het algemeen beschouwd als een oplossing voor de lange termijn, op de korte termijn zetten autofabrikanten liever in op elektrische voertuigen. Toch zijn er al diverse conceptcars en productieversies van auto’s op waterstof.

1. Honda FCX Clarity
Honda introduceerde haar eerste brandstofcelauto reeds in 1999 en noemde deze de FCX. De tweede generatie kreeg de naam FCX Clarity en in 2007 onthulde Honda het eerste productiemodel. De auto werd officieel geïntroduceerd in Japan, in november 2008. De FCX Clarity is sindsdien tevens beschikbaar in de Verenigde Staten, maar alleen in de regio van Los Angeles, waar meerdere waterstof tankstations beschikbaar zijn. Consumenten kunnen de auto leasen vanaf US $ 600 per maand. Honda heeft verklaard dat de massale productie van waterstofvoertuigen op basis van de FCX rond 2020 zal beginnen.

2. Hyundai Blue2 Concept
In 2011 onthulde Hyundai de blue2 (“Blue Square”) en verklaarde men dat het van plan was om de auto in 2014 te gaan verkopen. De Blue2 is een zeer strak ogende sedan met diverse technologische snufjes, zoals buitenspiegels met camera’s en elektrische deuren.

3. Mercedes B-klasse F-Cell
Dit is een B-klasse op waterstof, welke sinds 2009 in kleine serie geproduceerd wordt. De maximumsnelheid is 170 km/u en de sprint van 0-100 is mogelijk in 11 seconden, de actieradius is 385 kilometer. Onze collega’s van Autoblog mochten er al ooit in rijden.

4. Toyota FCV-R
FCV-R staat voor Fuel Cell Vehicle – Reality & Revolution. Die laatste twee woorden mogen letterlijk worden genomen, want al in 2015 wil Toyota een FCV-R afgeleide middenklasse sedan met brandstofceltechnologie in productie nemen.

5. BMW Hydrogen7
BMW is al geruime tijd met waterstof bezig, het bedrijf claimde in 2007 de eerste waterstofauto te hebben die het ontwikkelingsproces voor serieproductie met succes had doorlopen. De Hydrogen 7 was niet te koop, BMW gebruikte de auto vooral als marketinginstrument en liet er oa politici, pers en grote bedrijven mee rijden. De auto heeft een 6,0-liter V12 die zowel waterstof als benzine kan drinken, onze collega’s van Autoblog mochten er al ooit mee rijden.

6. Suzuki SX4-FCV
Suzuki ontwikkelt sinds 2001 samen met General Motors brandstofcelauto’s. De SX4-FCV was onderdeel van een milieutentoonstelling in 2008, vlakbij het internationale mediacentrum van de G8-top op Hokkaido. De Japanse overheid had Suzuki toestemming gegeven de auto te testen op de openbare weg.

7. RM Scorpion H2GO
Tot slot een waterstofauto van het kleine Texaanse bedrijfje Ronn Motor Company. De Scorpion is een echte supercar, met een vermogen 450 tot 600 pk. De Scorpion weegt net geen 1000 kg en gaat zo’n 320 km/u. Hij heeft een twinturbo 3.5 V6-motor van Acura die aangepast is om te lopen op een mengsel van waterstof en benzine. Het bijzondere is dat de waterstof aan boord geproduceerd wordt: via electrolyse wordt de brandstof uit doodgewoon water geëxtraheerd.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.