Ieder jaar wordt er naast een reguliere Auto van het Jaar-verkiezing ook een groene variant georganiseerd. Vorig jaar wist Mercedes deze prijs binnen te slepen met de S 250 CD clean diesel. Dit jaar gaat de strijd tussen twee EV’s en een plug-in hybride.

Inmiddels is de lijst met finalisten gereduceerd tot drie namen. Om in aanmerking te komen moet een auto al op de markt zijn gebracht in minstens twee continenten, of dat binnenkort doen. Op de New York International Auto Show wordt de winnaar deze week bekendgemaakt.

In willekeurige volgorde zijn dit de finalisten:

Volvo V60 Plug-in Hybrid

De Volvo V60 Plug-in Hybrid heeft een verbruik van 1,8 l/100, wat samenhangt met een CO2-uitstoot van 48 g/km. In Pure-modus rijdt de auto tot 50 kilometer volledig elektrisch, dus zonder uitstoot van CO2. Bestuurders die alles uit de auto willen halen, kiezen voor de Power-modus. De combinatie van de 158 kW (215 pk) sterke dieselmotor en de 51 kW (38 pk) sterke elektromotor levert dan een gecombineerde trekkracht van 640 Nm. De Volvo V60 Plug-in Hybrid accelereert in 6,1 seconden van 0-100 km/uur.

Renault ZOE

De introductie is recent wederom uitgesteld, maar zodra hij arriveert kan hij opgehaald worden voor prijzen vanaf 20.990 euro. De batterij wordt dan wel gehuurd voor een bedrag vanaf 79 euro per maand. De auto heeft een topsnelheid van 135 km/u en is 1,73m breed, 1,56m hoog en 4,08m lang. De actieradius bedraagt volgens Renault 210 km en de auto wordt geleverd met een universele lader waarmee men overal terecht kan, een zogenaamde ‘Caméléon’ oplader. De elektromotor heeft een vermogen van 65 kW en levert een maximaal koppel van 220 Nm. De bagageruimte heeft een inhoud van 338 liter.

Tesla Model S

Deze auto tippen wij als winnaar. De Tesla is met 363 pk of 416 pk in de Signature Performance vrijwel nooit underpowered. Daarnaast staat hij met de range van het topmodel, zo’n 480 kilometer, aan de top van de EV-ranglijst. Daar staat natuurlijk een prijs tegenover. In Nederland begint hij bij €72.600 voor de instapper (60 kWh, 375 km range). De 85 kWh-variant begint bij €83.150.


Meer lezen over: , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik zet mijn stem op de Tesla Model S

Alledrie auto’s van de categorie “eerst zien dan geloven”.

Van alledrie deze auto’s ben ik er vooralsnog geen enkele tegen gekomen. De volvo mag wat mij betreft sowieso niet meedoen, omdat deze in beperkte oplage geleverd wordt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.