Dat je prijstechnisch gezien momenteel het beste in een 14%-bijteller op diesel kunt rijden is wel bekend, daar hebben we al zo veel over geschreven. Maar wat als je er niet van houdt om belasting te betalen, maar daarnaast om principiële of andere redenen niet in een zelfontbrander gezien wilt worden? Wij zochten de meest efficiënte non-diesels voor jullie uit.

Het Nederlandse wagenpark rijdt naast diesel voornamelijk op benzine. Wat resteert komt voor rekening van LPG, aardgas en elektriciteit natuurlijk. We gaan hier echter louter uit van auto’s die een verbrandingsmotor aan boord hebben. De top10 van zuinigste auto’s ziet er dan als volgt uit (verbruik in liters per 100 km tussen haakjes):

1. Opel Ampera (1,6)
2. Fisker Karma (2,4)
3. Lexus CT200h (3,8)
4. Toyota Auris Full Hybrid (3,8)
5. Toyota Prius (3,9)
6. Fiat 500 TwinAir (4,0)
7. Kia Picanto 1.0 (4,1)
8. Lancia Ypsilon TwinAir (4,2)
9. Smart ForTwo (4,2)
10.Toyota iQ (4,3)

Bovenaan prijkt de Opel Ampera, het enige model dat, dankzij een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram/km (49), in de 0%-bijtellingsklasse valt. Ook de Fisker Karma heeft een relatief groot elektrisch bereik, maar zijn 260 pk sterke viercilinder zorgt voor een CO2-uitstoot van 83 gram. De nummers 3 t/m 5 zijn van de Toyota-stal, en maken allemaal gebruik van het Hybrid Synergy Drive-systeem.

De top10 wordt afgerond door non-hybride auto’s, met elk niet meer dan drie cilinders: op plaats 6 is de Fiat 500 de concurrentie te slim af dankzij zijn zuinige, 900 cc grote, tweecilinder Twinair-motor, een blokje dat eveneens in de Lancia Ypsilon ligt. Zo lang je deze niet te veel aanspreekt is een laag verbruik mogelijk, en daarom rollen deze auto’s onze top10 binnen. Een extra cilinder vinden we in de Kia Picanto, Smart ForTwo en de Toyota. Deze driepitters hebben een inhoud ter grootte van een pak melk, 1 liter. Een vergelijking tussen het trio driecilinders vind je hier.

Is er voor de liefhebber van rijden op aardgas dan nog iets te krijgen in het belastingvrije segment? Jazeker, maar keus heb je dan niet. De enige auto die aan de criteria voldoet is de Fiat Panda 1.4 Natural Power. Met een verbruik van 6 liter per 100 km is hij bovendien wat onzuiniger dan de eerder aangehaalde benzinemodellen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.