Een particuliere auto huren of verhuren wordt steeds populairder in grote steden. Eén jaar na de oprichting van SnappCar delen duizenden mensen in honderden wijken hun auto’s met elkaar. SnappCar verklaart het succes van autodelen onder meer door de stijgende autokosten maar ook door de omslag naar een meer sociale en duurzame manier van consumeren.

Toename
De populariteit van autodelen in Amsterdamse en Utrechtse wijken is voor een belangrijk deel te verklaren door de stedelijke omgeving. Pascal Ontijd, mede-oprichter SnappCar: “Het relatief lage autobezit, de parkeerproblematiek maar ook het aanmoedigingsbeleid van beide gemeentes vormen een ideale voedingsbodem voor autodelen. Echter, de beste reclame voor autodelen maken de mensen zelf: ze steken elkaar aan. Zodra autodelen eenmaal is geïntroduceerd in een wijk of buurt, zien we het aantal inschrijvingen explosief toenemen.”

Financiële motieven
Uit een enquête van SnappCar onder de meest actieve verhuurders blijkt het terugverdienen van autokosten voor verhuurders (81,1%) veruit de belangrijkste motivatie om te starten met autodelen. Omdat schades en de no-claim volledig zijn verzekerd en verkeersboetes direct worden betaald, vallen andere financiële drempels in de praktijk ook weg.

Van autobezit naar autogebruik
Geld blijkt niet de enige reden om een auto te delen. Naast het financiële voordeel zijn het sociale aspect (50%) én de lagere belasting van het milieu (38,9%) factoren van belang. Ontijd: “We zien een duidelijke shift van autobezit naar autogebruik. Men haalt er voldoening uit om duurzaam en sociaal met een auto om te gaan.”

Groeipotentie
SnappCar bestaat deze week één jaar. Na een aanvankelijke focus op de regio Utrecht, liep het aantal inschrijvingen vanuit Amsterdam in hoog tempo op. Met als gevolg dat SnappCar haar focus uitbreidde en momenteel, na GreenWheels, de nummer twee is op het gebied van autodelen in Nederland. Op dit moment is SnappCar met bijna 6.000 deelnemers actief in ruim 500 plaatsen in Nederland. Het komende jaar verwacht SnappCar fors verder te groeien.

In deze wijken zijn de meeste SnappCar-deelnemers te vinden:

1. Amsterdam – Weesperbuurt (153 deelnemers)
2. Amsterdam – Zeeburg (144 deelnemers)
3. Utrecht – Vogelenbuurt (117 deelnemers)
4. Utrecht – Buiten Wittenvrouwen (96 deelnemers)
5. Amsterdam – Rivierenbuurt (84 deelnemers)
6. Haarlem – Oude stad (47 deelnemers)
7. Den Haag – Valkenboskwartier (34 deelnemers)
8. Utrecht – Zeeheldenbuurt (31 deelnemers)
9. Rotterdam – Bergpolder (25 deelnemers)
10. Groningen – Coendersborg (26 deelnemers)


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.