Groen7 rapporteert vanaf de beursvloer.

Elektrisch is de toekomst. Deze boodschap wordt zeer duidelijk gemaakt op de IAA in Frankfurt, waar de fabrikanten onderling strijden naar de positie van beste (PH)EV. Er zijn zelfs zoveel stekkerauto’s aanwezig, dat we door de draden de laadpalen bijna niet meer zien. Daarom zetten we de leukste even op een rijtje. Klik op de plaatjes om alle beursfoto’s te bekijken.

10. De elektrische Volkswagens: e-Golf, e-up en e-load up
volkswagen e-load up
Volkswagen zet groots in met kleine EV’s. Hun nut in het stadsverkeer is niet te ontkennen. Waar de e-up personen emissievrij van A naar B brengt, is de e-load ideaal om pakketjes rond te brengen. De 82 pk / 210 Nm elektromotor en de range van 160 kilometer is voor beiden gelijk. Mochten de gebaande wegen verlaten worden, dan sprinten ze allebei naar de 100 km/u in 12,4 seconden en halen een topsnelheid van 130 km/u. De e-Golf doet dit allemaal iets sneller met zijn 115 pk en 270 Nm. Met de extra ruimte en langere range (190 km) doet deze EV wat volwassener aan. Ideaal voor de forens.

Alle beursfoto’s bekijken? De e-load, e-up en e-Golf zijn op de gevoelige plaat vastgelegd.

09. BMW i3
bmw i3
We hebben er lang naar uitgekeken en de verwachtingen waren hoog, maar het uiterlijk viel voor velen erg tegen. Niet iedereen kan zich vinden in de vreemde knik tussen voordeur en achterkant, en ook de achterbumper lijkt er maar een beetje bij te hangen. De elektrische range van 130 tot 160 kilometer is ondanks de lichtgewicht koolstofvezel monocoque ook niet echt geweldig. Geen wonder dat een groot deel van de kopers voor de range extender kiezen. Wel moeten de meesten tot volgend jaar wachten.

08. BMW Concept X5 eDrive
bmw x5 edrive
Ook de populaire SUV-klasse wordt voorzien van een plug-in hybridemodel. BMW combineert in hun concept zowel de xDrive vierwielaandrijving als de elektrische aandrijflijn eDrive, zodat hij niet onder hoeft te doen aan zijn op brandstof aangedreven soortgenoten. Wel kan er slechts 30 kilometer puur op stroom worden gereden op de 95 pk elektromotor. Daarna moet de TwinPower viercilinder bijspringen. Toch wordt er (in theorie) maar 3,8 liter per 100 kilometer verstookt, wat neerkomt op 88 gram CO2 per kilometer. Hiermee is het de eerste X5 met 14% bijtelling.

07. Mercedes S 500 Plug-in Hybrid
Mercedes S500 Plugin Hybrid
De S 500 Plug-in Hybrid is een drieliterauto; een goede prestatie voor zijn formaat. Per kilometer wordt er slechts 60 gram CO2 uitgestoten, waardoor ook deze wagen in de 14%-bijtellingscategorie valt. Zijn groene introductie werd HIER op film vastgelegd.

Natuurlijk kon ook de B-Klasse Electric Drive niet ontbreken op de Mercedes stand (beursfoto’s)

06. Audi A3 e-tron
audi a3 e-tron
Een lekkere, pittige auto met het formaat en indeling die hem ideaal maken voor alledaags gebruik. Een boodschap doen bij de super is geen enkel probleem, maar ook voor het wat sportievere werk zal hij zijn hand wiel vast niet omdraaien. De 1.4 TFSI benzinemotor levert 150 pk. Samen met de 102 pk van de elektromotor wordt dit een totaal van 204 pk en 350 Nm koppel. Dit laat zich vertalen naar een 0-100 sprint in 7,6 seconden en een maximumsnelheid van 222 km/u.

05. Smart FourJoy
Smart FourJoy onthulling
Dit uiterst futuristische conceptmodel is een voorbode op de nieuwe smart ForFour. Het gepolijste aluminium, de ‘zwevende’ stoelen en het zeer open karakter geven hem een zeer bijzondere verschijning. De korte overhang en de achterlichten, geïntegreerd in de tridioncel, zijn overblijfselen van de eerste generatie smart fortwo, maar met de ‘loungemeubels’ als interieur neemt de kleine wagen een enorme stap richting de toekomst.

04. Volvo Concept Coupé
Volvo Coupe Concept
Na de beste teaser van het jaar hebben we eindelijk de Concept Coupe in het echt mogen bewonderen. Volvo slaat een frisse designrichting in, geïnspireerd op de hedendaagse Scandinavische lifestyle, maar nog altijd gecombineerd met designelementen uit Volvo’s verleden (de iconische P1800). De nieuw ontwikkelde viercilinder 2,0-liter Drive-E benzinemotor met trubo en compressor moet prestaties leveren die gelijk zijn aan een V8-motor. En dat is nog zonder de assistentie van de elektromotor op de achteras! Gecombineerd wordt er 400 pk en 600 Nm koppel geleverd.

03. Audi Sport quattro concept
audi sport quattro concept
Een gecombineerd vermogen van 700 pk en 800 Nm koppel is allerminst saai te noemen. En dat terwijl de Sport Quattro slechts 2,5 liter per 100 kilometer verbruikt op papier! De 4,0-liter V8 TFSI is dan ook uitgerust met Cylinder On Demand technologie, waarmee de helft van de cilinders wordt uitgeschakeld als het volledige vermogen even niet nodig is. Op volle toeren trekt de auto samen met de 148 pk / 400 Nm elektromotor naar de 100 km/u in 3,7 seconden richting een top van 305 km/u.

02. BMW i8
BMW i8
Na de BMW i3 komt de sportieve i8 als een verademing. Hij kreeg de looks van een windhond, de vleugels van een albatros, en de kleur van een heldere nacht. Een prachtige wagen waar zijn ontwerper, Ivo van Hulten, nog het beste over kan vertellen. Bekijk HIER het interview.

01. Porsche 918 Spyder
Porsche 918 Hybrid
Hoe kan de 918 Spyder nu niet op nummer één staan nadat hij een nieuw ronderecord op de Nürburgring Nordschleife heeft neergezet? Wij zijn onder de indruk van deze prestatie, en dat voor een auto die gemiddeld 3 liter per 100 kilometer verbruikt met een 608 pk 4,6-liter V8. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 70 gram per kilometer. De elektromotoren, waarmee 30 kilometer emissievrij kan worden gereden, zorgen voor een totaalvermogen van 887 pk. De sprint van 0 naar 100 km/u wordt gereden in 2,8 seconden, richting een topsnelheid van 340 km/u. Sportief, snel èn milieubewust, wat willen we nog meer?


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waar is de Mitsubishi Outlander PHEV?
De eerste boot is onderweg maar er zal toch ook wel een exemplaar op de IAA staan?

@wortelzicht: ja er stond een exemplaar, maar het is natuurlijk niet echt nieuws meer.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.