Met andere banden en een zuinigere rijstijl kunnen vrachtwagens tot 10 procent minder diesel verbruiken.

Vandaag werd aan Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, een onderzoeksrapport van TNO overhandigd. Zij heeft het onderzoeksbureau gevraagd op zoek te gaan naar manieren om het brandstofverbruik te verminderen en zo de hoeveelheid CO2 te verlagen. Ook is zuiniger rijden goed voor de portemonnee, “want 1 procent minder brandstofverbruik levert namelijk al een besparing van 500 euro per jaar per vrachtwagen op,” aldus Mansveld.

Door te kiezen voor banden met een lagere rolweerstand kan er 2 tot 4 procent op brandstof worden bespaard. De juiste banenspanning levert nog een extra 2,5 procent winst op. Daarnaast heeft het uitlijnen van wielen en assen ook effect. Houdt de chauffeur door middel van een systeem bij wat het brandstofverbruik van de truck is, dan kan hij zijn rijstijl aanpassen en tot wel 8 procent besparen. Tenslotte is het aan te raden om te letten op de luchtweerstand door containerbakken af te dekken, aerodynamische spatlappen te gebruiken en dichte zijschermen te installeren.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Goh, wie had dat nou verwacht.

@rotarypowah: Ja, echt hè? Gras is groen, water is nat. Gewoon weer één van die onderzoeken waarvoor een simpele Google zoekopdracht voldoende was geweest. Maar mevrouw Mansveld moet toch ergens de belastingcenten aan uitgeven?

@rotarypowah: het is gewoon de sponsor manier om het er een beetje in te drammen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.