Timberland Tires
Schoenenfabrikant Timberland gaat in de Verenigde Staten een eigen merk autobanden op de markt brengen. De banden moeten na gebruik gerecycled worden als grondstof voor rubber schoenzolen.

Daarvoor heeft de Amerikaanse outdoorkleding- en schoenenfabrikant Timberland een overeenkomst gesloten met Omni United, een bandenfabrikant uit Singapore. De banden zullen in eerste instantie alleen in Amerika worden verkocht.

Het is een slim initiatief, de banden- en schoenenindustrie zijn namelijk de grootste verbruikers van rubber. Via deze constructie hebben de bedrijven een oplossing voor efficiënt gebruik en hergebruik van rubber. Door de grondstof te gebruiken in de schoenenindustrie is niet alleen sprake van recycling, maar ook van waardevermeerdering.

Medio 2016 komen de eerste Timberland Tires op de markt, vooral bedoeld voor crossovers, SUV’s en trucks (Timberland CROSS). Einde van het jaar moeten er ook banden voor ‘normale’ personenauto’s op de markt komen (Timberland TOUR).

Om te zorgen dat de autobanden na gebruik in de recyclingfabrieken terechtkomen, is met een aantal Amerikaanse inzamelingsbedrijven afgesproken dat ze apart worden ingezameld. In de recyclingfabriek worden ze verwerkt tot granulaat waar uiteindelijk de rubber zolen van worden gemaakt. Men verwacht de eerste banden tegen eind 2017 in ontvangst te kunnen nemen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bestaande banden recyclen en op die manier echt milieuvriendelijker bezig zijn (wat sommige schoenmerken al doen) was te makkelijk natuurlijk.

Nee, beter eerst zelf een band ‘ontwikkelen’, verschepen naar de US en daar proberen te verkopen onder het mom van ‘milieuvriendelijk want na afschrijven worden het schoenen’.

Efficiënt hoor.

@rotarypowah: Dat niet alleen. Ik zou in geen 100.000 jaar een Band van een onbekende speler kopen. Ik heb dat twee keer gedaan. 1x van een merk genaamd General. De tweede keer van Interstate. Beide bagger. Zodra die banden water roken, vlogen ze in de stress. Gevaarlijk gewoon. Grip 0.
De verschillende banden-tests bevestigen mijn ervaringen overigens. Het meeste Aziatische spul is ronduit slecht. En dan gaan zijn ook een “mee too” merk opzetten.

Idd, een deal maken met ketens als Euromaster is zinvoller. Gewoon hun rest-banden opkopen.

@fijnkonijn: uh Euromaster zit waarschijnlijk niet in de US of A. Maar je weet wat ik bedoel.

@rotarypowah: Timberland op een band zetten zorgt vooral voor reclame. Een echte Timberland-schoenenliefhebber zal ook wel Timberland-banden onder zijn SUV willen. Beetje zoals Caterpillar doet met veiligheidsschoenen of hun zeer sterke gsm. Je kan een bedrijf niet kwalijk nemen dat ze via licentie-overeenkomsten proberen meer winst en naamsbekendheid te verkrijgen.

@fijnkonijn: Ik weet niet hoe goed de verschillende merken van Omni zijn, maar ik veronderstel dat Timberland z’n naam wel wil hoog houden, en dat het dus geen goedkope onveilige brol wordt…

Dunlop maakt naast banden ook schoenen/laarzen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.