Vanuit Nederland wordt door stichting e-laad een internationale groep van deskundigen gecoördineerd die ervoor moet zorgen dat oplaadpunten voor elektrische auto’s -en de bijpassende software- dezelfde universele taal spreken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want momenteel verschilt het nogal eens per land.

Succes van de EV
Het doel is dat overal informatie kan worden uitgewisseld over bijvoorbeeld de beschikbaarheid van oplaadpunten. Voor een succesvolle opmars van elektrisch rijden is deze ontwikkeling van groot belang. Begin februari worden volgens stichting e-laad belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van het Open Charge Point Protocol (OCPP). Dan worden aanpassingen en uitbreidingen doorgevoerd die onlangs zijn besproken in een workshop in Amsterdam.

Het platform OCPP moet er voor zorgen dat er een open internationale standaard komt waardoor afstemmingsproblemen worden voorkomen. Het gaat daarbij om de communicatie tussen een oplaadpunt voor elektrische auto’s en de backofficesystemen. Tussen deze systemen gaan berichten heen en weer over de status van het oplaadpunt, gegevens van de gebruiker en uiteindelijk ook over de transactie.

Wereldwijde uitrol
Het is de bedoeling van OCPP dat iedereen overal moet kunnen opladen, ook over landsgrenzen heen en onafhankelijk van welke leverancier. Dat geldt ook voor andere toepassingen zoals online informatie over beschikbaarheid van oplaadpunten. Daarvoor is een eerste vereiste dat de systemen dezelfde taal spreken. Bij het OCPP zijn verschillende partijen aangesloten, zoals laadpuntleveranciers, systeembeheerders en netbeheerders.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.