anwb mywheels den haag
Anderhalf jaar hebben bewoners van de Haagse Vogelwijk een elektrische Nissan LEAF met elkaar gedeeld.

De Nissan LEAF werd als proef beschikbaar gesteld door de ANWB via MyWheels. De buurtbewoners vonden de proef met elektrisch autodelen meer dan geslaagd, maar voor het ‘echie’ zijn nog minstens zes deelnemers nodig.

Het groepje Vogelwijkers verzamelt in de zondagszon aan de picknicktafel op het Mezenplein. Met uitzicht op het laadpunt voor de elektrische auto, die ze enkele maanden succesvol met elkaar hebben gedeeld. Een oplaadpunt zónder auto, dat wel. Want die is na anderhalf jaar proefrijden terug naar de ANWB die de auto beschikbaar had gesteld voor de pilot.

Paul Schlotter, Peter van der Woude, Jenneke Ringnalda, Rutger van Hoogstraten en Saskia den Boogert zien het liefst zo snel mogelijk weer een elektrische auto aan het stopcontact. Om er vervolgens hun korte ritten mee te maken: familiebezoek, boodschappen, even naar de voetbalclub.

Duurzaamheid

“Voor woon-werkverkeer moet je hem natuurlijk niet gebruiken, dan staat hij voor één persoon de hele dag voor de deur van een kantoor”, zegt Van der Woude.

Het idee is ontstaan vanuit duurzaamheid, benadrukt secretaris Paul Schlotter van de Vereniging Vogelwijk Energie(k), een groepje idealistische buurtbewoners dat hun duurzame ideeën binnen de wijk wil verspreiden. Dat een autodelen ook verbindende elementen heeft, staat buiten kijf. En dat is mooi meegenomen.

Met de sociale cohesie zit het toch wel goed in de Vogelwijk. Maar een auto delen is weer een ander verhaal. Dat moet je goed met elkaar afstemmen. Voor de praktische afwikkeling zorgde MyWheels. “De organisatie zorgt ervoor dat je met je ov-chipkaart de auto in kan en houdt ook bij wie er in de auto rijdt en hoeveel kilometer”, zegt Van der Woude. “De auto reserveren kun je zelf doen, via de website waarop je meteen kan zien of de auto beschikbaar is of niet.”


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.