Elon Musk
Elon Musk spreekt weer eens in raadselen, al zijn er wel wat vermoedens.

Nee, geen persberichten of wazige teaserfoto’s bij Tesla, als de jonge Amerikaanse autofabrikant met iets nieuws komt, dan kun je er vanuitgaan dat CEO Elon Musk met een raadselachtig tweetje de geruchtenmolen een flinke zwengel geeft. Zo ook nu, op zijn Twitter-pagina lezen we:

Major new Tesla product line — not a car — will be unveiled at our Hawthorne Design Studio on Thurs 8pm, April 30

Geen nieuws over de Model X of Model 3 dus, maar een nieuwe productrange. Website Benzina zet haar geld op een elektrische motorfiets, al gaan verreweg de meeste geruchten over een accupack voor thuis. Zagen we onlangs nog een Handige Harry zelf een accupack van een Model S ontmantelen en klaar maken voor gebruik in huis, wellicht komt Tesla nu zelf ook met een kant en klaar systeem. Een accu in huis is vooral handig wanneer je zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt de energie die je overdag wint opslaan en gebruiken om ’s avonds je auto op te laden.

Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands tweepersoonshuishouden zo’n 9,2 kWh per dag. Dat betekent dat je met een 80 kWh-accupack uit een Model S gebakken zit voor bijna 9 dagen. Gezien de prijs van de accu’s van een Model S (de eerder aangehaalde knutselaar betaalde 20.000 dollar voor zijn gebruikte exemplaar) verwachten we echter dat, als Tesla accu’s voor thuis gaat aanbieden, deze een lagere capaciteit en dus prijs hebben.

Bosch, BMW Group en Vattenfall kwamen gezamenlijk al eerder met een plan om oude autoaccu’s in te zetten als buffer voor het stroomnet. In hun plannen worden de accu’s echter op een centraal punt aangesloten. De elektriciteit zal in het energienetwerk gevoed worden om kortetermijnfluctuaties op het elektriciteitsnetwerk op te vangen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De prijzen van accu’s dalen snel was dit toen Tesla begon 500 dollar per Kwh, nu nog maar 300 dollar per Kwh en de verwachting is dat dit zakt naar 230 dollar per Kwh in 2020.

@kobus1967: Ik heb al schattingen gezien van zelfs 180 dollar per kWh. Maar zelfs dan zou Tesla’s kleinste 60 kWh-accu tegen de huidige (ongunstige) dollarkoers nog ruim 10.000 euro doen. Dat lijkt mij nog steeds een erg fors bedrag voor thuisgebruik.

Tussen de 10 en 20 kWh is voor de meeste locaties ruim voldoende.

De meeste huishoudens gebruiken minder dan 10 kWh per dag. Met een set zonnepanelen van 3,5 kW peak is veel meer dan 20 kWh opslagcapaciteit alleen in de vakantie zinvol. De rest van de tijd bereik je “vol” dan waarschijnlijk nooit.

Wij verbruiken 50 kWh per dag met twee elektrische auto’s en een huishouden. Daar zou een groter pack dus handig voor zijn. Wij hebben echter op dit moment geen ruimte voor een set panelen van 20 kW peak. Dus dan is het nog niet zinvol om een groot pack te plaatsen.

Je moet het ook alleen doen als je niet zinvol of voldoende kunt salderen via het net. Daar zijn op dit moment namelijk helemaal geen kosten aan verbonden….

Ik gok op een elektrische fiets. Met de Tesla naam op wordt dat een instant succes, en dat kan daarmee zeer snel een winstgevende afdeling worden…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.