Tesla’s CEO Elon Musk is van plan om (meer) fabrieken in Europa en Azië te openen om aan de verwachte toenemende vraag te kunnen voldoen.

Gisteren opende een Model S assemblagelijn in Tilburg. Bijna complete auto’s worden vanuit Californië hiernaartoe verscheept om op de brug van hun elektromotor en accupakket te worden voorzien. Na een eindcontrole en kwaliteitscheck zijn de sedans klaar om de Europese wegen te trotseren.

Hoewel de Amerikaanse fabriek in Fremont de mogelijkheid biedt om 500.000 auto’s per jaar te produceren, zullen er volgens Musk met de toevoeging van een kleinere EV meer fabrieken moeten komen. “Wij zullen proberen om deze dicht bij de mensen te plaatsen, dichtbij de klanten, om de logistieke kosten van hun levering te minimaliseren”, zei hij. “Ik denk dat Tesla op de lange termijn fabrieken opent in Europa, in andere delen van de Verenigde Staten, en in Azië.”

Musk heeft al eerder aangegeven dat een uitbreiding in Californië erg moeilijk zal zijn vanwege de hoge kosten in de Amerikaanse staat. Toch wil hij de productie van de originele fabriek opschroeven naar de maximale capaciteit van 500.000 auto’s per jaar.

De CEO geeft verder geen details over wanneer en hoeveel er zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de kleinere, goedkopere EV in productie zal gaan. Musk: “Binnen vijf jaar zullen wij onze elektrische auto voor de massamarkt zeker beschikbaar stellen. We zien dan honderdduizenden elektrische auto’s jaarlijks de markt op gaan.”

De prognose was eerst dat het drie tot vier jaar zou duren voordat de budget-Tesla geïntroduceerd zou worden, nu is dat blijkbaar opgeschoven tot vijf jaar. Mogelijk gaat deze auto de Model E heten; voor die naam werd deze maand een Amerikaans patent aangevraagd. (Via Bloomberg)

UPDATE: Minister-president Kris Peeters heeft bevestigd dat de Vlaamse regering in gesprek is met Tesla over een uitbreiding naar de Genkse fabriek van Ford.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hopelijk denk de Ned. regering even goed na en komt met 3% bijtelling, of beter laat het 0% tarief bestaan voor volledig elektrische auto’s.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.