een render van de Gigafactory
De fabrikant van luxe elektrische auto’s blijft bouwen. Nieuwe Gigafactories moeten er komen. Grootse uitbreidingsplannen van Tesla.

De Amerikanse autofabrikant houdt zich niet uitsluitend bezig met de Model S, Model X en de langverwachte Model 3. Het timmert ook met andere producten aan de weg. Vaak met accu’s erin, zo levert Tesla een Power Wall en een Power Pack. In beide gevallen betreft het batterijen die als reguliere stroomvoorziening en noodstroomvoorziening gebruikt kunnen worden, al dan niet gekoppeld aan zonnepanelen.

Verschillende fabrieken zijn verantwoordelijk voor de productie van dat alles. Tesla is ambitieus en noemt naar waarheid zijn grote productielocaties Gigafactories. In een brief naar de investeerders (PDF) staat dat het het bedrijf op alle relevante continenten een Gigafactory wil bouwen, in totaal zijn er plannen voor vijf van deze Gigafactories. Momenteel vindt uitbreiding vooral in Amerika plaats.

Gigafactory 1 is afgelopen januari officieel in gebruik genomen. Deze fabriek in Nevada wordt in fases gebouwd en zou in 2018 voltooid moeten zijn, tegen die tijd is het naar verwachting het gebouw met de grootste footprint ter wereld. Op deze locatie zal de Model 3 gebouwd worden en vindt productie van batterijcellen voor energieopslagproducten als de Power Wall en Power Pack plaats.

De andere grote fabriek staat in Buffalo (New York). Deze locatie is in december in gebruik genomen en Gigafactory 2 gedoopt. Hier worden samen met Panasonic zaken als zonnecellen, energieopwekkende dakpannen en andere producten die met zonne-energie werken gemaakt.

Wanneer wordt begonnen met de bouw van de drie nieuwe Gigafactories is niet bekend. Evenmin of Nederland zo’n fabriek van formaat krijgt. De plannen zijn er evenals de wil om uit te breiden.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ivm zoveel mogelijk zonne-energie opvangen gok ik op Spanje.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.