Omdat het allemaal zo snel mogelijk moet om te concurreren met conventionele aandrijflijnen.

Tesla Motors doet er alles aan om de laadtijden zo kort mogelijk te maken. In september begon het met een netwerk van snellaadstations, in mei werd het laadsysteem verbeterd zodat het allemaal 10 minuten sneller zou gaan.

Het bedrijf heeft als doel om de accu’s binnen vijf minuten volledig op te kunnen laden, maar voor het zover is kan er eerst gebruik worden gemaakt van het accuwisselsysteem voor de Model S. “It’s not going to happen in a year from now. It’s going to be hard. But I think we can get down to five to 10 minutes“, aldus JB Straubel, hoofd van techniek bij Tesla.

De huidige snelladers leveren een vermogen van 120 kW. De nieuwe superchargers van Tesla moeten zes keer zo snel gaan laden, waardoor er zes keer zo veel spanning nodig zal zijn. Voor een apparaat dat rond de 720 kW trekt is laagspanning niet meer voldoende. Met een vernieuwd laadnetwerk, mocht deze er ook echt komen, moet er toegang zijn tot middenspanning. Dit is niet onmogelijk, maar de aanleg zal erg duur worden. Daarnaast wordt er veel van het elektriciteitsnet gevraagd, waardoor de verbruikskosten omhoog zullen gaan.

Straubel ziet dit anders in. Tesla wil het probleem oplossen door de laadstations te voorzien van zonnepanelen en batterijen. Daar komt bij dat tien jaar geleden een snellader met 120 kW onmogelijk leek, maar toch werkelijkheid is geworden. De snelle ontwikkeling is volgens hem te danken aan het feit dat Tesla de laders, elektronica en koelingssysteem voor de batterij zelf ontwerpt. Hierdoor werken ze optimaal samen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik ben heel benieuwd hoe ze dit willen doen.

720kW!!! Dat is een serieuze berg vermogen. Ik vraag me af of de connector die de Model S nu heeft dat aan kan, ik denk het niet.

Je kan ook geen 10.000 Volt de auto in duwen, want de accu heeft een voltage van 370 Volt, dus dat werkt niet.

IBM en Koreanen is het gelukt om in 2 minuten op te landen. Actieradius bedraagt 1000 km. Raar maar waar. Deze auto’s komen volgend jaar op de markt. Het gaat gebeuren.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.