Er is een hoop te doen rondom het verkoopmodel van Tesla. Autodealers van overal in de Verenigde Staten stappen naar de rechter om de fabrieksverkoop te stoppen, met weinig succes. Tot nu.

Vanaf 1 april – en dat is geen grap – moet Tesla mogelijk de deuren van hun winkels in New Jersey sluiten. De staat heeft nieuwe regels aangenomen met betrekking tot licenties voor dealers.

Tesla protesteert. De gouverneur zou zich niet aan de afspraak van een uitstel hebben gehouden, waardoor de autodealers in het voordeel zijn. De EV-fabrikant had liever gezien dat de zaak publiekelijk zou worden gemaakt (wat eerst ook de bedoeling was), maar de gouverneur zegt dat Tesla wist waar ze aan begonnen toen zij twee winkels in New Jersey openden. “Wij vinden het niet gepast om eenzijdig de manier van autoverkoop in New Jersey te veranderen zonder wetgeving. Tesla was op de hoogte van deze positie vanaf het begin”, aldus een woordvoerder voor de gouverneur.

Tesla ontkent de waarschuwing en vindt dat zij geheel legaal hun auto’s in de staat mogen verkopen. “Het enige dat is veranderd is het plotselinge besluit om de wetgevende macht te omzeilen en zo een regel door te voeren die het statuut niet toestaat. Erger nog, dit is gedaan zonder enige aankondiging of zelfs een publieke hoorzitting”, aldus een Tesla woordvoerder.

Ook hier zeggen de dealers dat zij geen intentie hebben om Tesla het brood uit de mond te nemen, zolang zij zich aan de wet houden. Dit houdt in dat de fabrikant hun auto’s moet verkopen via franchise dealers, of moet proberen de wet aan te passen. Zolang hier geen duidelijke beslissing in wordt genomen, ziet het ernaar uit dat dit een zeer langlopende zaak gaat worden in de Verenigde Staten. (Via Automotive News)

UPDATE 26-03-2014: In New Jersey is een nieuw wetsvoorstel ge├»ntroduceerd, waarmee de verkoop van Tesla’s in deze staat weer direct via de fabrikant kan verlopen. Wordt vervolgd!


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.