De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft de Tesla Model S vijf sterren gegegeven in elke subcategorie.

Ongeveer één procent van alle auto’s die de federale overheid heeft getest krijgen een gemiddelde van vijf sterren. Dit is het maximale aantal dat de NHTSA publiceert, maar in het rapport dat naar de Tesla werd gestuurd (de Vehicle Safety Score) blijkt dat de Model S een nieuw record heeft gevestigd met een gemiddelde van 5,4 sterren.

Van alle geteste auto’s zet de Model S een nieuw record voor de kleinste kans dat inzittende gewond raken. Hierbij werd er gekeken naar verwondingen bij ongelukken van voren, vanaf de zijkant, vanaf de achterkant en bij omrollen.

De Model S heeft het voordeel dat er geen grote benzinemotor in de neus zit, waardoor er een veel grotere kreukelzone wordt gecreëerd om een botsing bij hoge snelheden op te vangen. Hoe langer de kreukelzone, hoe meer tijd er is voor de inzittenden om te vertragen en de G-krachten minder heftig zijn. De motor van de Model S is slechts 30 centimeter in doorsnee en ligt dichtbij de achteras. De voorruimte waar normaliter een benzinemotor ligt wordt gebruikt als een tweede bagageruimte.

Uiteraard is het mogelijk om de testresultaten te beïnvloeden door de auto te verstevigen op de exacte locaties waar de testmachines hem raken. Tesla zag bij hun eigen tests al dat de Model S vijf sterren zou krijgen bij de NHTSA, maar liet het daar niet bij zitten. Zij spoorden de zwakste punten van de auto op en herhaalden de tests op die plekken, totdat hij in alle configuraties van het testmaterieel vijf sterren zou krijgen.

Nog een geruststelling: De lithium-ion batterij heeft geen vlam gevat voor, tijden of na de NHTSA tests. Geen enkele productiebatterij in de Model S of Roadster heeft in de brand gestaan, ondanks verschillende botsingen op hoge snelheden. Voor zover bekend zijn er nog nooit dodelijke ongelukken gebeurd in een auto van Tesla.

Onderstaande grafiek laat de Relative Risk Score van de Model S zien ten opzichte van alle andere NHTSA geteste auto’s. Sinds 2011 is de standaard naar boven aangepast om het moeilijker te maken een hoge veiligheidsscore te krijgen.

model s krijgt 5 sterren

UPDATE: Filmpjes van de NHTSA test, helaas zonder audio. Achtereenvolgens zien we de crash tegen de muur, het karretje dat tegen de zijkant wordt geramd, en de evaluatie van de schade. Geweldig hoe de deuren na afloop nog open kunnen!
Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Briljant, kleine fabrikant troeft grote jongen weer af!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.