Tesla Model 3 in het zwart
Wat verbruikt de Tesla Model 3 eigenlijk als er wordt gereden met 120 km/u? Een praktijktest van Bjørn Nyland, wie anders?

De Tesla Model 3 wordt in eerste instantie uitsluitend geleverd met het Long Range-accupakket. Reserveringen kunnen in februari en maart worden verzilverd en dan kan er na lange jaren van wachten eindelijk worden gereden, mensen die niet hebben ingetekend komen maar nauwelijks later aan de beurt. Tot de meest relevante vragen behoort uiteraard wat het rijbereik is in alledaagse omstandigheden.

Volgens de WLTP-norm komt de Tesla Model 3 Longe Range 544 kilometer ver. De auto moet dat waar zien te maken met een accupakket van 80 kWh, waarvan 74 kWh beschikbaar is. Optimistisch of ver bezijden de waarheid? Interstate 405 die dwars door de eindeloos verstedelijkte omgeving van Los Angeles loopt biedt het verlossende antwoord. Op een traject van 90 km werd door Nyland zoveel mogelijk met een snelheid van 120 km/u gereden. Aan het einde van de rit was de gemiddelde snelheid 108 km/u en het verbruik 17,6 kWh/100 km.

Dat is spaarzaam te noemen. Geen enkele andere elektrische auto springt zo zuinig met de energie om, alleen een Hyundai Ioniq zou wel eens in de buurt kunnen komen. De Tesla Model 3 lijkt de auto om te verkiezen voor eindeloze snelwegkilometers. Uitgaand van het eerder genoemde gemiddelde kan er een afstand van liefst 420 kilometer worden gehaald. Zonder hiervoor enig aanpassingsvermogen aan de dag te leggen, of de linkerbaan angstvallig te mijden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.