Tesla Model 3
Dat is er in dit geval eentje van Fastned, waar een Tesla Model 3 gewoon kan snelladen.

Het Combined Charging System (CCS) kan met recht de Europese standaard worden genoemd. Nissan levert zijn elektrische auto’s met een Chademo-snellaadaansluiting en is daarmee de uitzondering op de regel. Tesla heeft zijn eigen netwerk van Superchargers. De Tesla Model S en X hebben een specifieke aansluiting, maar de Model 3 heeft gewoon een CCS-aansluiting.

De huidige Superchargers worden aangepast zodat daar met een Tesla Model 3 kan worden geladen. Het grote voordeel is dat de benjamin ook terecht kan bij zo ongeveer iedere snellader die er in het land valt te vinden zonder dat een onhandige adapter nodig is. Uiteraard is dat vooral gunstig voor iedereen die een standaard of Mid Range Model 3 gaat rijden. Met het minst grote accupakket, dat een capaciteit heeft van 55 kWh, zal snelladen vaker nodig zijn.

Gelukkig kan er loeisnel worden geladen wanneer de juiste snellader wordt gevonden. Het hangt overigens van zowel de omstandigheden als de uitvoering van de Model 3 af hoe snel dat precies is. De standaard Model 3 laadt met maximaal 80 kW, de Mid Range met maximaal 90 kW en de Long Range met liefst 120 kW. Van die laatste komt bewijs binnen dat het daadwerkelijk mogelijk is om die snelheid te halen. Fastned heeft via Twitter een laadcurve gedeeld en daaruit blijkt dat de laadsnelheid bij en 175 kW-lader nét niet uitkomt op 125 kW. Een Supercharger van Tesla levert 120 kW. De winst is dus voor Fastned.

Zoals gebruikelijk wordt er niet de hele tijd zo snel geladen, als het accupakket vol begint te raken neemt de laadsnelheid af. Dat deert niet, want opladen van volstrekt leeg naar helemaal vol is iets dat in de praktijk amper zal gebeuren. De rit is daarvoor vaak niet lang genoeg. Wanneer er wel ver moet worden gereden, dan is het effectiever om net wat vaker te stoppen zodat er telkens echt snel wordt geladen.

Beeld: Nederlandse Model 3 in een Oostenrijks winterlandschap, door @ginkel1212 op Autojunk

Laadcurve Tesla Model 3 bij Fastned


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.