Communicerende Tesla's
Een genereus aanbod, maar zijn de andere automerken bereid om daarop in te gaan?

Dat lijkt zeer de vraag, want uiteraard is er sprake van een zekere trots. De traditionele automerken zijn niet bereid om de kaas van het brood te laten eten door Tesla, laat staan dat er dingen worden overgenomen die door Tesla zijn ontwikkeld. De vijandigheid is groot, maar misschien is dat onterecht.

De Autopilot van Tesla is namelijk ronduit goed. Geen enkel ander merk dat in de praktijk autonoom rijden op eenzelfde niveau biedt; een Tesla vindt op de snelweg erg goed zijn weg. Voorheen werd ook op de Model S en X zelfs Full Driving Capability als optie aangeboden.

Toch lijkt het wel een kwestie van my way or the highway om er eens wat toepasselijke beeldspraak bij te halen. Tesla laat andere merken weliswaar gebruik maken van zijn patenten, maar dat betekent niet dat er geprogrammeerd gaat worden voor de Mercedessen en BMW’s van deze wereld. Elon Musk deed uitspraken hierover in de podcast For Your Innovation van Ark Invest:

“In zijn algemeenheid hebben we ontdekt hoe het is, het is niet eenvoudig om met traditionele autobouwers samen te werken. Het is niet alsof ze op de deur staan te rammen om met ons samen te werken. Ze hebben onze patenten, maar dat is anders dan het maken van geïntegreerde systemen. Maar als er een autobouwer is die gebruik wil maken van dezelfde hardware en onze software, dan staan we daar open voor. We gaan echter geen aanpasingen doen. […]

Wat wel is gebeurd is dat ze [autobouwers] met ons wilden samenwerken, maar dan ook zeiden: ‘We willen dat je de volgende, zes dingen verandert.’ Nee was dan het antwoord, omdat het ons te zeer zou vertragen. Als je precies gebruikt wat wij hebben ontwikkeld is dat prima, maar dat wilden ze niet. We staan open voor andere autobouwers die ons Supercharger-netwerk willen gebruiken en we staan op voor het gebruik van onze Autopilot, ze moeten het alleen wel werkend zien te krijgen zonder alle Tesla engineering.”

De Tesla-techniek, waarvan in zekere zin kan worden gesteld dat die beproefd is, zien we dus niet ineens terug bij andere merken. Hoewel er vanuit Mercedes voorzichtig toenadering is gezocht.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.