Tesla Gigafactory rendering
De staten op de shortlist om dé locatie van de eerste Tesla Gigafactory te worden, hebben hun uiterste best gedaan om CEO Elon Musk over te halen om voor hun te kiezen, maar er kan er maar één de beste zijn.

Californië overwoog zelfs zo ver te gaan om belangrijke milieuwetten in de wind te gooien, alleen maar zodat het makkelijker voor Tesla zou zijn om met de bouw te beginnen. Een beslissing is hier nog niet over gemaakt, en daar zijn ze nu waarschijnlijk te laat mee.

Volgens ingewijden is de keuze gevallen op Nevada om de 5 miljard dollar kostende Gigafactory neer te zetten. Een officiële aankondiging laat nog heel even op zich wachten, omdat Tesla nog in gesprek zou zijn met de lokale overheid. Toch is het niet moeilijk om 1 en 1 bij elkaar op te tellen, want de fabrikant zal aanwezig zijn bij een persconferentie van de gouverneur waarbij “a major economic development announcement” wordt gedaan.

Nevada heeft veel te bieden als locatie van de Gigafactory. De staat steunt ondernemingen, ligt vlakbij de Teslafabriek in het Californische Fremont en heeft een zonnig klimaat, zodat zonne-energie een belangrijk onderdeel kan vormen van het productieproces.

Hoewel de shortlist staten de komst van de Gigafactory (werkgelegenheid) alleen maar kunnen aanmoedigen en wij de belofte van 30 procent goedkopere accu’s ook wel zien zitten, vind niet iedereen het een goed plan. Volgens onderzoek van Lux Research zal de batterijfabriek leiden tot 50 procent overcapaciteit. Het doel van Tesla om vanaf 2020 jaarlijks 500.000 auto’s te produceren zal dan ook niet haalbaar zijn. De “bescheiden besparingen” die de Gigafactory zal opleveren in de productiekosten wegen niet op tegen de enorme investeringskosten.

UPDATE: Het is officieel bevestigd. De Gigafactory wordt in Nevada gebouwd.

UPDATE 12-09-2014: Het adres wordt Electric Avenue, McCarran, Nevada. De wetgevende macht heeft unaniem besloten dat Tesla toestemming heeft om daar de Gigafactory te bouwen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Misschien zal het niet baten, maar als uiteindelijk de vraag naar elektrische auto’s enorm zal stijgen, neem ik aan dat het wel winstgevend zal worden, al zal dat misschien wel een aantal jaar duren. Deze fabriek zal in ieder geval wel nodig zijn.

Eerder las ik op deze site over een batterij met een 7 maal grotere energie dichtheid. Hopelijk kunnen ze die daar produceren. Dan zal de vraag zeker stijgen!!!!

Overcapaciteit = lagere prijzen = betaalbaarder Zoë/i0n/Leaf/Prius…

Ik zie het probleem niet. Zolang Tesla niet gewoonweg ten onder gaat aan zo’n megaproject…

Ik vind het trouwens magistraal dat deze fabriek in de US komt, en niet, zoals gewoonlijk, in Zuid-Korea of China. In onze kenniseconomie (haha) lijken velen ervan overtuigd dat we hier in het Westen alleen maar wat dingetjes moeten bedenken, en dat we het (vuile) productiewerk moeten overlaten aan de Aziaten. Ik ben het daar niet mee eens, en vind het bemoedigend dat Musk/Tesla/Nevada er ook zo over denken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.