Het is dan eindelijk officieel. Tesla gaat accu’s wisselen!

De lege accu verwisselen voor een volledig opgeladen exemplaar zou de helft van de tijd kosten die nodig is om een benzinetank vol te gooien. Een prachtig initiatief, want bestuurders van een Tesla Model S op een lange reis hoeven geen ellenlange pauzes, dan wel een extra overnachting in te lassen om de auto op te laden. Hiermee wordt een elektrische auto net zo praktisch als één met verbrandingsmotor.

We hadden de geruchten over het accuwisselen al gehoord en eerder deze week vertelde Elon Musk dat het er toch echt van zou komen, maar wij wilden eerst zien, dan geloven. Om 5 uur vanochtend Nederlandse tijd was het dan eindelijk zo ver; het accuwisselsysteem werd live gedemonstreerd. Het resultaat is indrukwekkend. Het gebeurd allemaal in slechts 90 seconden, inderdaad minder tijd die nodig is om een gewone auto te tanken, en de bestuurder kan gewoon blijven zitten.

Zodra de Model S op de juiste plek staat, komt er een platform vanuit de grond omhoog. Deze koppelt de lege batterij los en haalt ‘m uit de auto. Het platform gaat weer naar beneden, dumpt de batterij, pikt een volgeladen versie op, en komt weer omhoog om de auto van nieuwe stroom te voorzien.

Wel moet de bestuurder op de terugreis de ‘geleende’ batterij teruggeven en een transportbijdrage betalen. Hoeveel dit moet gaan kosten is nog niet bekend, maar er kan ook worden gekozen om de batterij te houden en het verschil in kosten voor de oude en nieuwe versie te betalen.

De eerste accuwisselstations zullen langs de I-5 in Californië komen te staan, maar Tesla is van plan om op korte termijn meer van deze te plaatsen bij superchargers aan de oostkust. Over uitbreiding naar bijvoorbeeld Europa wordt nog niet gerept.

Het zal niet makkelijk worden om het accuwisselen voor massagebruik te introduceren. We kennen allemaal het verhaal van Better Place, die dezelfde service aanbood met de Renault Fluence Z.E. Daarnaast is de kans groot dat er logistieke problemen zullen ontstaan. Tesla verwacht dat elk wisselstation 500.000 dollar per stuk zal gaan kosten om te bouwen, om nog maar te zwijgen over het onderhoud. Maar goed, de EV-fabrikant lijkt momenteel geld als water te hebben. Als dit project van de grond komt, worden lange afstanden in een elektrische auto een steeds leukere optie.

Bekijk de demonstratie van het accuwisselsysteem HIER op Autojunk.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Better Place krijgt een doorstart las ik van de week. Dus het is nog niet afgelopen. Het gaat pas beginnen. Want het is een ideale oplossing.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.