Volgend jaar komt Tesla’s nieuwste product op de markt, en dat moet meteen de (financiële) doorbraak van het Amerikaanse bedrijf betekenen. Een 5+2 sedan tegen een betaalbare prijs -dus niet extreem duur zoals de Roadster- en een maximaal bereik van 480 km. Maar het conventioneel opladen van de Model S, daar heeft Elon Musk zo zijn bedenkingen over. In plaats van de standaard oplaadstekker met de codenaam J1772 te gebruiken -die inmiddels door veel grote autofabrikanten wordt gehanteerd- heeft Tesla een eigen stekker en -aansluiting ontworpen voor de Model S. Gooit het rebelse Tesla hiermee onnodig de kont tegen de krib?

Men zou Elon Musk van Apple-fratsen kunnen betichten. Terwijl de hele EV-wereld graag één universele lader zou zien, blijft Elon Musk stug vasthouden aan zijn zelf ontworpen oplaadsysteem. Hij heeft daar echter wel een aantal moverende redenen voor. Ten eerste vindt hij het design van de universele J1772-stekker verschrikkelijk lelijk. Maar dat is uiteraard niet het meest belangrijke, het gaat Musk ook om de lage stroomafgifte waar hij zich aan ergert.

Klanten van de Tesla hoeven overigens niet bang te zijn dat ze geen gebruik kunnen maken van openbare oplaadpunten, die vrijwel allemaal het J1772-protocol kennen. Bij de Model S wordt een adapter geleverd zoals dat ook bij de Roadster het geval is. Zo kan men toch overal opladen.

Voor de zelfontworpen stekkeraansluiting zal Tesla uiteraard ook een bijpassende thuislaad-oplossing aanbieden. Dat wordt de afgebeelde “connecter” die bij de Model S als optie is aan te vinken en thuis aan de muur geïnstalleerd kan worden. De stekker is dunner dan die van de ‘concurrentie’ en dat geldt tevens voor het snoer. Volgens Elon Musk moet vooral het design klanten aanspreken.

In de video hier beneden claimt Elon Musk dat deze Supercharger 100 miles (160 km) per uur aan de actieradius toevoegt. In drie uur moet een Tesla met het 300 miles-pakket (480 km) dus weer geheel opgeladen zijn (de Tesla is ook met kleinere actieradius te bestellen, vanaf 260 km). Deze connector kan dus ook als Supercharger (snellader) worden gebruikt.

Prijzen van Tesla’s thuislader zijn nog niet bekend, Elon Musk claimt wel dat ‘ie beschikbaar komt zodra de Model S in productie gaat. En dat is voorlopig nog steeds medio 2012.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ik vind het een beetje lullig om over de vorm van een stekker te gaan zeiken…

Alsof je niet gaat tanken bij Hell, Luloil of BS omdat je de tankpistolen lelijk vindt?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.