Tesla Model S in Beijing store
Het zit Tesla niet mee om hun auto’s op een normale manier verkocht te krijgen. Op elke hoek van de straat staat er wel weer een nieuwe rechtszaak op hen te wachten.

Dat het nog steeds stormt in veel Amerikaanse staten is alom bekend. De resultaten zijn verschillend, en helaas niet altijd in het voordeel van Tesla. Op veel plekken zijn er restricties opgelegd wat betreft het aantal auto’s dat verkocht mag worden en/of het aantal winkels van Tesla; in Arizona, Maryland, New Jersey en Texas mag de fabrikant zelfs niets direct aan de klant verkopen. Nog niet iedere staat heeft een oordeel geveld over Teslas verkoopformule, dus er is nog hoop.

Overzees lopen de zaken iets minder problematisch. Er bestond wat onenigheid over het gebruik van de naam ‘Tesla’ in China, omdat deze al in 2009 was geregistreerd door zakenman Zhan Baosheng. Hierdoor kon de naam niet worden gebruikt voor auto’s en bijhorende onderdelen, wat niet handig is voor een autofabrikant.

Hoewel vorig jaar het handelsmerk van Baosheng door de Chinese rechter ongeldig werd verklaard en Tesla hun eigen naam mochten gebruiken, eist de zakenman nu dat de showrooms, service centra en superchargers met “zijn naam” worden gesloten — plus een compensatie van 23,9 miljoen (ruim 2,8 miljoen euro) — wegens merkinbreuk.

Tesla bevindt zich nu in een lastig parket, want volgens de Chinese wet worden rechterlijke uitspraken over handelsmerken pas officieel als er geen beroepen meer op zijn; hetzelfde probleem waar Apple en Burberry al eerder mee te maken hadden in China. Tesla vindt dat Baosheng hun handelsmerk probeert te stelen. Zij laten de rechtszaak hen dan ook niet wegjagen uit China. (Via Bloomberg)

UPDATE 07-08-2014: Het conflict tussen Tesla en Baosheng is opgelost. Tesla mag gewoon hun eigen naam blijven voeren in China. Baosheng heeft zijn claim op de merknaam en domeinnamen zoals tesla.cn en teslamotors.cn afgestaan.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“en Tesla hun eigen naam mochten gebruiken” -> en Tesla haar eigen naam mag gebruiken

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.