NSU Prinz elektrisch
Hoeveel is er eigenlijk veranderd in al die jaren?

Ook in de jaren ’70 van de vorige eeuw was het milieu een zorgenkindje. De Club van Rome bracht in 1972 het rapport De grenzen aan de groei uit, 1973 was het jaar van de oliecrisis en autoloze zondag werd vaste prik.

Dat noopt tot het bedenken van een creatieve oplossing om toch vooruit te komen, zonder mensen tot last te zijn. Wat is er dan beter dan een elektrische auto die rijdt op windenergie? Dat was de gedachte van een inwoner van ‘s-Herenbroek, een plaats vlakbij Zwolle. “Niemand kan ziekte oplopen door mijn auto, want mijn auto is absoluut schoon.”

Hij elektrificeerde zijn NSU Prinz, door accu’s in te bouwen met een vermogen van 4,8 kWh (200 A / 24 V). Het rijbereik? 32 km. Dat is vrij weinig voor een vertegenwoordiger, maar volstaat voor gemiddeld gebruik, aldus meneer. De discussie over actieradiusangst wordt blijkbaar langer gevoerd dan een jaar of tien. Het beeld komt uit 1974. De topsnelheid ligt op het niveau van een vlotte bromfiets, of een speed-pedelec om een hedendaagse vergelijking te maken.

Beeld: screenshot Youtube


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.