Door deze tegenslag met Stella stijgt de spanning op dag vier van de World Solar Challenge.

Studenten van Solar Team Eindhoven hebben op dag vier van de wedstrijd hun derde etappe, van Alice Springs naar Coober Pedy gereden. De afstand bedroeg 684 kilometer door de zinderende hitte van de woestijn. Hoewel de omstandigheden in eerste instantie gunstig leken, werd al gauw duidelijk dat er meerdere technische problemen waren met de auto.

Technische defecten

“Vlak voor de eerste control stop hoorden we een ratelend geluid, aan de linker kant van de auto. Algauw bleek dat de linker voorband beschadigd was en moest worden vervangen”, aldus Juliette van der Lof, passagier van Stella in de ochtend. Tevens werd opgemerkt dat er een storing was in de elektronica. “Een kabel bleek defect te zijn, waardoor niet alle energie van het zonnepaneel werd benut,” licht Roy Cobbenhagen het defect toe. De technisch manager vervolgt: “Tijdens de control stop, het punt dat de chauffeurs rouleren en de auto bijlaadt in de zon, mogen er geen reparaties worden uitgevoerd. Gelukkig bleek het defect na de control stop in slechts vijftien minuten te worden verholpen dankzij de goede samenwerking.”

Strategisch spel

Het korte oponthoud zorgt echter voor een inhaalslag van het Duitse team. Team Bochum, voorzien van 3 personen, verkleint hun achterstand vandaag dan ook met 14 minuten. Het snelste team is op dat moment het Australische team met hun auto SunSwift, die het Nederlandse team al vroeg in de ochtend passeert. “Een belangrijk aspect voor de snelheid is het aantal passagiers”, aldus Jelmer van der Wiel, één van de strategen uit het Eindhovens team. “Het Australische team rijdt vandaag met 1 persoon harder dan wij, maar krijgt minder punten voor het aantal passagiers omdat Stella met vier personen rijdt.” Dit betekent dat Solar Team Eindhoven ook de derde etappe officieus afsluit als eerste in het klassement.

Laatste loodjes

De laatste etappe van Coober Pedy naar de finish in Adelaide start op donderdag en neemt nog twee dagen in beslag. Op zondag 13 oktober weten de studenten uit Eindhoven pas daadwerkelijk of zij de titel wereldkampioen gezinsauto op zonne-energie hebben bemachtigd na een optelsom van alle aspecten in de Cruiser-klasse. Ook in de Challenger-klasse scoort Nederland goed. Nuna7, de auto van Delft ligt op kop in de eindsprint naar Adelaide. Derde plaats is voor The Red Engine, de auto van het team van Twente.

Over de 2013 Bridgestone World Solar Challenge

38 universiteitsteams van over de hele wereld gaan de competitie aan in een 3.000 km durende wedstrijd door de outback van Australië. Solar Team Eindhoven neemt deel in de Cruiser-klasse. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. De ‘zonnerace’ vindt plaats van 6 tot en met 13 oktober 2013. Zondag 13 oktober wordt de officiële uitslag van de Cruiser-klasse bekend gemaakt tijdens de award ceremonie. (Foto: TU/e Bart van Overbeeke)


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.