Tesla Model X Team Tesla
Twee Kroaten die dwars door de Sahara rijden met een Tesla Model X. Dat klinkt als een spannend jongensboek.

Een Tesla Model X is een suv, met twee motoren en vierwielaandrijving. Daarmee kan de Sahara prima worden doorkruist, zeker omdat dit geen Dakar-waardige beproeving was waarin duin na duin overwonnen moest worden. Er werd namelijk niet afgeweken van de routes die door de woestijn lopen. Dus resteert er één gigantisch grote vraag. Dat laden, valt dat te doen?

Het antwoord kan inmiddels worden gegeven, want de rally is inmiddels ten einde en Team Tesla heeft het gehaald. De Tesla Model X 90D werd bestuurd door Sasa Cvetjevic en Oleg Mastruko. Als volgwagen van het team reed er een Dacia Dokker mee, met Tomas Ceh Bez Fesja achter het stuur. In totaal werden veertien etappes afgelegd. Direct in de eerste etappe moest een aardige klap kilometers worden gemaakt; 3110 kilometer van Boedapest (Hongarije), naar Midelt (Marokko) waarvoor vier dagen de tijd gegeven werd.

Dat geeft aardig wat gelegenheid om het Eurpese Supercharger-netwerk op de proef te stellen. In Marokko, Mauretanië, Senegal en Gambia werd het uiteraard spannender en moesten creatieve oplossingen worden bedacht om het accupakket vol te houden. De dagafstanden waren weliswaar niet enorm, maar laadpunten zijn een onbekend fenomeen in Afrika. Dat betekent opladen met een regulier stopcontact. Of gebruik maken van de generator die meegenomen was. De volgwagen nam geregeld de leiding om de Tesla te ontzien. Door de Dokker voorop te laten rijden en de Model X op vrij korte afstand te laten volgen, nam de luchtweerstand vrij fors af en daarmee het elektriciteitsverbruik. Het enige snellaadstation dat het team in Afrika tegenkwam was te vinden in Kentira (Marokko). De lader is neergezet door de Tesla Club Marocco.

Wat het afleggen van deze rally met een Tesla bewijst? Dat actieradiusangst zwaar overtrokken is, zolang het accupakket maar in een ruime hoeveelheid kilowatts voorziet. In zestien dagen tijd werd 8629 km afgelegd. (Via: total-crotia-news.com)

Foto: het vervoer van Team Tesla tijdens de Budapest Bamako-rally, via Facebook (Team Tesla)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kilowatt moet natuurlijk kilowattuur zijn.

Geen actieradius angst zolang je er een agregaat op een aanhanger achter hangt?????

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.