Onderzoeksinstituut TNO waarschuwt voor een te snelle, onzorgvuldige overstap naar duurzame energie. Er is namelijk een risico dat we onszelf in de voet schieten, het belang van gas en olie voor de Nederlandse economie is immers groot.

Volgens TNO blijft vaak onderbelicht dat Nederland een sterke afhankelijkheid kent van fossiele energie. Gas en olie zijn van invloed op de Nederlandse economie. Havens, vervoerders en raffinaderijen spelen een belangrijke rol in de in- en doorvoer van energie en grondstoffen. Bij een te snelle omschakeling naar groene energie kan dit Nederland belemmeren. De economische gevolgen van een overstap naar groen zijn nog niet duidelijk genoeg, zo schrijft het FD.

Het onderzoeksrapport van TNO komt overigens op een opvallend moment, aangezien het kabinet juist met een enorm energieakkoord bezig is. In dat akkoord ligt de focus juist op groene energie. Volgens de TNO-onderzoekers is 20% van de huidige rijksbegroting nu indirect of direct afhankelijk van fossiele brandstoffen. Te denken valt dan aan inkomsten uit aardgasbaten, accijnzen en de loon- en winstbelasting van bedrijven uit de sector.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dan komt dus de vraag boven drijven: Wat vinden we belangrijker? Onze economie of de natuur om ons heen?

Zijn we hebzuchtig en willen we alleen maar NU geld hebben of willen we straks ook nog een omgeving hebben waarin we willen en kunnen leven?

@widodh: inderdaad, kortzichtige reactie van tno.

Oké dan maar een Ali hoedje, maar in opdracht van wie is dit onderzoek geschreven?

@pomoek: We vinden ons wat beschaafd en niet corrupt in Nl, maar dit schoonvegen van straatjes zie zoveel gebeuren.

Als land hebben we ons in de 80’r jaren weer omgedraaid en gedaan of er niks aan de hand is.
Vast geroest zal er wat pijn zijn om weer in beweging te komen.

Ik schiet mijzelf liever in m’n voet dan in m’n slaap. Wat een briljante conclusie van TNO. Dit beamen natuurlijk alle oliebedrijven. Helaas voor ze zal alles omgegooid moeten worden. Men dient zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Anders gaan we eraan. Klimaat kan hun beleid niet meer aan. We moeten de prioriteiten stellen. Gewoon overstappen. We reden ons wel.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.