Opel P1
De Opel P1 begon z’n leven als een station, maar om het record van 375mpg te halen werden er wat aanpassingen gedaan.

De zuinigheidsmetingen in wedstrijdvorm zijn begonnen als een weddenschap tussen verschillende personeelsleden van het Shell Research Labaratoria in Illinois, Amerika. Ben Visser, een Amerikaan met Nederlandse voorouders, deed met de omgebouwde Opel P1 mee in de vrije klasse.

Aanpassingen
Er werd ontzettend veel gedaan om het gewicht en de luchtweerstand te verlagen. Zo werd een groot gedeelte van het dak verlaagd of weggezaagd en kreeg de Opel P1 een pick-up vorm, wat de aerodynamica ten goede scheen te komen. Bij de motor en radiateur werden diverse vormen van isolatie gebruikt om te zorgen dat de lucht eerst werd verwarmd tot 104 graden. Dit in tegenstelling tot normale situaties, waarbij het gunstiger is als de lucht zo koel mogelijk is. De motor werd door middel van een ketting verbonden met de achterwielen. Diezelfde achterwielen werden zo dicht bij elkaar geplaatst dat er eigenlijk meer sprake is van een driewieler, al waren er nog steeds 4 wielen aanwezig.

Al met al was dit genoeg om een resultaat van 376mpg te halen, wat zo’n 1 op 160 is gedurende het 22,5 kilometer lange testcircuit.

Te koop
Dit stukje historie staat nu te koop voor de duizelingwekkende prijs van 425.000 dollar (340.000 euro). Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je je melden bij Cosmopolitan Motors. (via opel-p1.nl)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.