Huyndai Ioniq taxi van TCA bij het Atomium in Brussel
Op naar een permanente vergroening van de hoofdstedelijke taximarkt.

Dat de taxi steeds vaker volledig elektrisch is, mag haast geen nieuws meer worden genoemd. De chauffeurs, maar vooral de taxiondernemers weten te profiteren van de voordelen. De total cost of ownership is eenvoudigweg lager. Elektriciteit is goedkoper dan aloude brandstof, onderhoudskosten zijn haast non-existent en niet zelden is er aanschafsubsidie.

Dat zorgt ervoor dat er in de hoofdstad ook steeds meer volledig elektrische taxi’s rondrijden. Taxicentrale Amsterdam (TCA) meldt dat de honderdste volledig elektrische taxi in gebruik is genomen. Dat klinkt niet enorm indrukwekkend, op een vloot van 1500 taxi’s is het een kleine zeven procent. Maar het kan ook eenvoudig van de positieve kant worden bekeken. Chauffeurs zijn immers bekend met dieselauto’s en het aanbod van betaalbare elektrische auto’s met voldoende ruimte en voldoende rijbereik is niet enorm. Niet iedereen wenst zich de luxe te permitteren van een Tesla-taxi.

Wel doet de gemeente Amsterdam er veel aan om elektrische taxi’s op de weg te krijgen. Dit jaar is er voor 2,1 miljoen euro aan subsidies vergeven, per elektrische taxi is een subsidie van 5.000 euro verleend. Die pot is inmiddels leeg. Ook krijgen elektrische auto’s sneller een parkeervergunning en zijn er ook binnenstedelijk voldoende snelladers te vinden, bijvoorbeeld op de taxistandplaats bij het Centraal Station.

Hedy Borreman, directeur van TCA, zegt hierover het volgende: “TCA heeft als marktleider een voorbeeldfunctie binnen de Amsterdamse taximarkt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de CO2-uitstoot in steden behoorlijk omlaag kan en wij willen hier graag een bijdrage aan leveren. De eco-vloot is veel beter voor het milieu. Daarbij is de vloot ook een stuk stiller waardoor het een positieve bijdrage levert aan de vermindering van geluidsoverlast.”

In Amsterdam rijden bij de officieel toegestane taxiorganisaties 585 elektrische taxi’s rond.

Foto: Huyndai Ioniq taxi van TCA bij het Atomium in Brussel, via tcataxi (Instagram)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.